Államvédelem szó jelentése

Az államvédelem fogalma a közjogban és a politikában meghatározott kontextusban használatos. Az államvédelem fogalma magában foglalja az államok által alkalmazott intézkedéseket a külső és belső fenyegetések elleni védelem érdekében. Az államvédelem alapvetően kétféle módon valósul meg: a hadsereg és a biztonsági intézkedések alkalmazásával. Az államvédelem fogalma az elmúlt évtizedekben számos változáson ment keresztül, és egyre inkább az államok és a nemzetközi közösség közötti együttműködésre és közös felelősségre helyezi a hangsúlyt. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az államvédelem fogalmát, annak jelentését és a kapcsolódó intézkedéseket.

Lexikológia

Az államvédelem a kormány által alkalmazott intézkedések egy csoportja, amelyek célja a különböző fenyegetések, veszélyek és károk elleni védelem. Az államvédelem különféle formákban jelenhet meg, például a külpolitikai intézkedések, a katonai erők, a kibervédelem, a rendőrség, a biztonsági intézkedések, a törvények és szabályok, a közegészségügyi intézkedések és a gazdasági intézkedések formájában. Az államvédelemnek központi szerepe van az államok biztonságának, stabilitásának és függetlenségének megőrzésében. Az államvédelem célja a különböző fenyegetések, veszélyek és károk elleni védelem. Az államvédelem célja az is, hogy megvédje az állam lakosságát, gazdaságát és intézményeit a külső és belső fenyegetésektől. Az államvédelem kulcsfontosságú szerepet játszik a biztonságos, fenntartható, demokratikus és független államok fenntartásában.

Etimológia

A szó „államvédelem” eredete a középkorra vezethető vissza. A szó első megjelenése az angol nyelvben a 13. században található, ahol „warde” néven egy olyan katonai erőt jelentett, amelyet a király a különböző területek védelmére hozott létre. Az eredeti jelentés a „védelmi szolgálatot teljesíteni” volt. Az angol szó a 15. században az „államvédelem” kifejezésre változott, amely a királyi hatalom védelmére szolgáló katonai erőt jelentette. Azóta az államvédelem fogalma sokféleképpen értelmezhető, és egyre inkább átfogóbb jelentést kap. Ma az államvédelem minden olyan intézkedést jelent, amelyekkel egy ország megvédi magát a külső támadásoktól, valamint azoktól a veszélyektől, amelyek a belső biztonságát fenyegetik.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárak különböző definíciókat adnak az államvédelem szó jelentésére. Az Oxford English Dictionary szerint az államvédelem az államok, kormányok és közösségek önkéntes vagy kötelező intézkedései, amelyek célja az országok és közösségek védelme a külső támadások ellen és a belső biztonság fenntartása. A Merriam-Webster Dictionary szerint az államvédelem az államok, kormányok és közösségek intézkedései, amelyek célja az országok és közösségek védelme a külső támadások ellen, a belső biztonság fenntartása és a kormányzati intézkedések végrehajtása. A Cambridge Dictionary szerint az államvédelem a kormányok és államok intézkedései a külső támadások elleni védelemre és a belső biztonság fenntartására.

Asszociációk

 • rendőrség.
 • hadsereg.
 • katonaság.
 • titkosrendőrség.
 • biztonság.
 • védelem.
 • katonai biztonság.
 • katonai stratégia.
 • katonai szabályzat.
 • katonai technológia.
 • katonai kiképzés.
 • katonai szigor.
 • törvények és rendeletek.
 • szabályozás.
 • államhatalom.

Szinonimák

 1. állami védelem.
 2. közrendvédelem.
 3. rendfenntartás.
 4. biztonság.
 5. védekezés.
 6. katonai védelem.
 7. közbiztonság.
 8. környezetvédelem.
 9. köztársaságvédelem.
 10. védelmi rendszer.

Példamondatok

 1. A kormány fontosnak tartja az államvédelem erősítését.
 2. Az államvédelem a legfontosabb feladatunk.
 3. A katonai erők fontos szerepet játszanak az államvédelem biztosításában.
 4. Az államvédelem szolgálatában állók különleges figyelmet és tiszteletet érdemelnek.
 5. Az államvédelem a nemzet biztonságának alapja.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: