Állatélettan szó jelentése

Az állatélettan egy olyan tudományág, amely az állatok viselkedését, életmódját, anatómiáját és élettani folyamatait vizsgálja. A szó eredete a görög állat (zoon) és élettan (physiologia) szavakból származik, és az állatok életműködéseit, valamint azokat befolyásoló tényezőket tanulmányozza. Az állatélettan fontos szerepet játszik az állatok viselkedésének megértésében, az állatok egészségének megőrzésében és a természetvédelem területén is.

Lexikológia

Az állatélettan a biológiai tudományok egyik ága, amely az állatok viselkedését, anatómiáját, fiziológiáját és ökológiáját tanulmányozza. Az állatélettan kutatásai során az állatok életmódját, táplálkozását, szaporodását és adaptációját vizsgálják, és ezen információk alapján próbálják megérteni az állatok működését és viselkedését. Az állatélettan fontos szerepet játszik az állatok védelmében és megőrzésében, hiszen az állatok életmódjának és viselkedésének megértése segíthet a természetvédelmi erőfeszítések hatékonyabbá tételében. Az állatélettan számos területen alkalmazható, például az agrártudományban, az orvostudományban és az ökológiában.

Etimológia

Az „állatélettan” szó eredete a görög „zoon” (állat) és „logos” (tudomány) szavakból származik. A görögök már az ókorban is foglalkoztak az állatok viselkedésével és életmódjával, és ezt az ismeretet továbbadták a következő generációknak. Az állatélettan fogalmát először az 1700-as években használták a modern tudományban, amikor az állatok biológiájával és viselkedésével foglalkozó tudósok egyre többet tanultak az állatokról. Az állatélettan ma már széleskörű tudományág, amely az állatok anatómiájától és élettani folyamataitól kezdve az állatok viselkedésének és adaptív stratégiáinak megértéséig terjed. Az állatélettan fontos szerepet játszik az állatok védelmében és az állatokkal való együttélésben, és segít az embereknek megérteni az állatokat és az őket körülvevő természetet.

Jelentés különböző szótárakban

Az állatélettan szó jelentése az állattan, azaz az állatok tudományos vizsgálatával foglalkozó tudományág elnevezése. Az állatélettan a biológiai tudományok egyik ága, amely az állatok anatómiáját, élettanát, viselkedését és ökológiáját vizsgálja. Az állatélettanban számos szakterület található, mint például az etológia, az ökológia, az evolúciós biológia és a neurobiológia. Az állatélettani kutatások célja az állatok életmódjának és viselkedésének megismerése, az állatok populációinak és az élőhelyek változásainak hatásainak vizsgálata, valamint az állatok élettani folyamatainak, például az emésztésnek, a légzésnek és a reprodukciónak a tanulmányozása. Az állatélettan fontos szerepet játszik az állatvédelemben és a természetvédelemben is, hiszen az állatok megismerése és megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan megőrizzük az élővilágot.

Asszociációk

 1. Állatok.
 2. Biológia.
 3. Környezetvédelem.
 4. Evolúció.
 5. Anatómia.
 6. Viselkedéstudomány.
 7. Ökológia.
 8. Fajok.
 9. Természetvédelem.
 10. Genetika.

Szinonimák

 • állattan.
 • zoológia.
 • állati tudomány.
 • állati életkutatás.
 • állatvilágtan.
 • állatrendszertan.
 • állatok tudománya.
 • állatbiológia.

Példamondatok

 1. Az állatélettan az állatok testfelépítését, életmódját és viselkedését tanulmányozza.
 2. Az állatélettan segít megérteni az állatok életét és azokat a környezeti tényezőket, amelyek befolyásolják őket.
 3. Az állatélettan fontos szerepet játszik az állatfajok védelmében és megőrzésében.
 4. Az állatélettan segít megérteni az állatok közötti kapcsolatokat és azokat a viselkedési mintákat, amelyeket követnek.
 5. Az állatélettan segít az állatok egészségügyi problémáinak megértésében és kezelésében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: