Állatvédelem szó jelentése

Az állatvédelem szó jelentése azon törekvés, hogy megvédjük az állatokat a bántalmazástól, kizsákmányolástól és környezetük elpusztításától. Az állatok védelme nemcsak az állatok jólétét jelenti, hanem a természeti erőforrások megőrzését is. Az állatvédelemnek számos módja van, beleértve a törvények betartását, az állatok jogainak elismerését, az állatok tudatos kezelését, a vadon élő állatok megőrzését, a veszélyeztetett fajok védelmét, és még sok más.

Lexikológia

A lexikológiai meghatározás szerint az állatvédelem fogalma a vadon élő és háziállatok védelmének összetett, szabályozott tevékenysége, amelyet a társadalom és az állam számára fontos természeti, társadalmi és gazdasági célok elérésére alkalmaznak. Az állatvédelem célja, hogy megakadályozza az állatok szenvedését és biztosítsa azok szükségleteinek teljes kielégítését. Az állatvédelem céljai között szerepel a vadon élő állatok természetes környezetének megőrzése és a háziállatok egészségügyi állapotának javítása. Az állatvédelem számos formában jelenik meg, beleértve a közvetlen állatmentést, a természetvédelmet, a tudományos kutatást és a törvényi védelmet is.

Etimológia

Az állatvédelem szó eredeti etimológiája az angol „animal welfare” szóból származik. A szó eredeti jelentése „állatok jólétének védelme”, és egyfajta általános fogalom, amely magában foglalja a különböző állatok életminőségének javítását. Az állatvédelem összefoglalóan magába foglalja a vadon élő állatok védelmét, az állatok kínzásának és bántalmazásának megszüntetését, valamint az állatok jogainak tiszteletben tartását és védelmét is. Az állatvédelem tehát egy olyan széleskörű fogalom, amely magában foglalja a vadon élő állatok jólétének védelmét, és egyfajta általános elkötelezettséget jelent az állatok jogainak tiszteletben tartása és védelme érdekében.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „állatvédelem” szó jelentése az alábbiak szerint definiálható: „Az állatok védelmének és jólétének biztosítása a társadalom részéről.” Az állatvédelem célja az állatok természetes környezetükben való biztonságos életének biztosítása, valamint az állatok jogainak és szabadságának tiszteletben tartása. Az állatvédelem különböző formái közé tartozik a természetvédelem, az állatkínzás megelőzése, az állatok jogainak biztosítása, az állatok egészségügyi ellátása és sok más. Az állatvédelem egy olyan komplex és széles körű tudomány, amely összekapcsolja a különböző társadalmi, kulturális és etikai szempontokat. Az állatvédelem célja az állatok jogainak és szabadságának tiszteletben tartása, valamint az állatok biztonságos és megfelelő gondozásának biztosítása.

Asszociációk

Az állatvédelem egy olyan törekvés, amelynek célja, hogy megvédje az állatokat a szándékos bántalmazástól és a kihasználástól. Az állatok védelme egyre fontosabbá válik a világban, mivel a környezeti változások és a humán beavatkozások növelik a veszélyt, amelyet az állatoknak ki vannak téve. Az állatvédelemhez kapcsolódó szókapcsolatok sokfélék lehetnek, és általában a következőket jelentik: kíméletes állattartás, állatok védelme a bántalmazástól, állatok védelme a kihasználástól, állatok jogai, állatok jogainak tiszteletben tartása, állatok társadalmi elfogadottsága, állatok szabadsága, állatok környezetvédelme. Ezek a szókapcsolatok mind az állatok védelmét célozzák, és arra törekszenek, hogy megvédjék az állatokat a szándékos bántalmazástól és a kihasználástól.

Szinonimák

 1. Állatok védelme.
 2. Faunavédelem.
 3. Állatjogi mozgalom.
 4. Állatbarát politika.
 5. Állatok jogainak védelme.
 6. Állatok jogainak érvényesítése.
 7. Állatok jogainak tiszteletben tartása.
 8. Állatok jogainak szem előtt tartása.
 9. Állatok jogainak támogatása.
 10. Állatok jogainak biztosítása.

Antonímák

Állatvédelem antonimái közé tartozik az állatkínzás, az állatok bántalmazása, az állatok kizsákmányolása és a tudatlan állatokkal való visszaélés. Az állatkínzás olyan emberi cselekedet, amely fizikai, érzelmi vagy pszichológiai sérülést okoz az állatoknak. Az állatbántalmazás olyan emberi cselekedet, amely fizikai erőszakot alkalmaz az állatok ellen. Az állatok kizsákmányolása olyan tevékenység, amely az állatok természetes környezetének kizsákmányolásához vezet. Az állatokkal való tudatlan visszaélés olyan cselekedet, amely az állatok természetes viselkedését sérti. Ezek mind antonimái az állatvédelemnek, és veszélyeztetik az állatok egészségét és biztonságát.

Példamondatok

 1. Az állatvédelem fontos szerepet játszik a környezet védelmében.
 2. Az állatvédelem küzdelmei segítik az állatok védelmét.
 3. Az állatvédelem szervezetek nagy hangsúlyt fektetnek az állatok jogainak védelmére.
 4. Az állatvédelem kampányok célja, hogy felhívják a figyelmet az állatok szenvedésére.
 5. Az állatvédelem szervezetek számos eszközzel védik az állatokat a kiszolgáltatottságuktól.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: