Állatvész szó jelentése

Az állatvész szó sokféle jelentést hordoz. A kifejezés többnyire biológiai jelenségre utal, amely a természetes ökoszisztémákban jelentkező veszélyes, széles körű vagy korlátozott állatpusztulásokat jelenti. Az állatvész lehet egy természetes jelenség, amelyet emberi beavatkozás okozhat, de olyan körülmények is léteznek, amelyeket természetes okok okoznak. Az állatvész szó használatának fő célja az, hogy az emberek figyelmeztessék egymást a természetes ökoszisztémákban bekövetkező veszélyes állatpusztulásokra. Ebben a cikkben bemutatjuk az állatvész szó jelentését, valamint a különböző okokat és következményeket, amelyek ezzel járnak.

Lexikológia

Az állatvész egy olyan jelenség, amely elsősorban az állatok egészségügyi állapotára és táplálkozására vonatkozik. Az állatvész egy olyan betegség, amelyet az állatok között terjesztenek. Az állatvészt a következő tünetek jellemzik: magas láz, sárgaság, hasmenés, hányás, izomgyengeség, sápadtság, szomjúság és hasi fájdalom. Az állatvész okozója lehet baktériumok, vírusok, paraziták vagy gombák. Az állatvész megelőzésének és kezelésének legfontosabb módja az állatok egészségügyi ellenőrzése, a megfelelő táplálkozás és a rendszeres oltások. Az állatvész megelőzése érdekében fontos, hogy az állatokat tisztán tartsuk, és megfelelően kezeljük a betegségeket. Az állatvész elleni védekezés egyik legfontosabb módja az, hogy az állatokat megfelelő módon tápláljuk, és megfelelően tisztítsuk és fertőtlenítsük az állatok környezetét.

Etimológia

A szó „állatvész” az angol „pestilence” szóból származik, amely a latin „pestis” szóból ered. A „pestis” szó eredetileg a járványokra vonatkozott, de később általánosan használták az állatokban előforduló betegségekre is. A szó „pestis” nagyjából a 14. században kezdett elterjedni Európában, és azóta is használják az állatokban előforduló betegségekre. Az első feljegyzett használata a szóból egy 14. századi angol krónika, amelyben azt írták, hogy az emberek és az állatok egyaránt szenvedtek a pestisben. Azóta a szót továbbfejlesztették, hogy az állatokban előforduló járványokra is alkalmazható legyen, így a „pestis” szót állatvész szóvá alakították.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „állatvész” számos különböző szótárban megtalálható. A Merriam-Webster szótár szerint az állatvész „egy olyan állapot, amikor a járványos betegségek, a nagy számú paraziták vagy a külső tényezők miatt az állatok száma jelentősen csökken”. Az Oxford Dictionary szerint az állatvész „egy olyan helyzet, amelyet a számukra kedvezőtlen körülmények okoznak, amelyek miatt az állatok száma jelentősen csökken”. Az Urban Dictionary szerint az állatvész „egy olyan helyzet, amikor az állatok száma jelentősen csökken, mivel a külső tényezők, a járványos betegségek, a kártevők vagy a természeti katasztrófák miatt elpusztulnak”.

Asszociációk

 • Állatok szenvedése.
 • Káosz.
 • Fájdalom.
 • Környezeti katasztrófa.
 • Kármentesítés.
 • Emberi beavatkozás.
 • Védekezés.
 • Megelőzés.
 • Tájékoztatás.
 • Állatvédelmi szervezetek.

Szinonimák

 1. Állatkatasztrófa.
 2. Állatkatasztrofális helyzet.
 3. Állatveszély.
 4. Állatok pusztulása.
 5. Állatok védelme.
 6. Állatok veszélyeztetettsége.
 7. Állatok szétszóródása.
 8. Állatok elszabadulása.
 9. Állatok szabadon engedése.
 10. Állatok elhurcolása.

Antonímák

ént a „állatbéke” szót lehetne használni.

Példamondatok

at készíteni:

 1. Az állatvész előidézte az állatok pusztulását.
 2. Az állatvész miatt sok állatot kellett elaltatni.
 3. Az állatvész miatt a vadon élő állatok száma jelentősen csökkent.
 4. Az állatvész komoly károkat okozott a környezetben.
 5. Az állatvész miatt több állatfaj veszélyeztetetté vált.
 6. Az állatvész miatt sok állatnak kellett elhagynia élőhelyét.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: