Allegória szó jelentése

Az allegória egy olyan költői eszköz, amelyet már az ókori görögök is használtak. Az allegória olyan szimbolikus ábrázolás, amelyet az írók használnak ahhoz, hogy elrejtsenek egy mondanivalót egy költői történetben. Az allegória jelentése sokféle lehet, és az egyes szerzők által használt szimbólumoknak különböző jelentései lehetnek. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentéseket rejthetnek az allegóriák, és hogyan használhatjuk őket a műveinkben.

Lexikológia

Az allegória szó lexikológiája olyan szó, amely egy összetett jelentéssel bír, amelyet a kontextusból és a kontextuális jelentésekből lehet megérteni. Az allegóriák az átvitt jelentéssel rendelkező szavakat és szövegeket használják, hogy erős érzelmeket és gondolatokat fejezzenek ki. Az allegóriák szerkezetük miatt képesek kifejezni a komplexitást és a szimbolikus jelentést. Az allegóriák gyakran használnak metaforákat, hogy megértsék és kifejezzék egy adott témát. Az allegóriák segítenek a közönségnek egy új szinten megérteni egy adott témát.

Etimológia

Az allegória szó etimológiája a görög „allos” szóból származik, ami „más”-t jelent. A „agoreuein” szóval együtt alkotják a „mások beszélnek” kifejezést, ami az allegória alapvető jelentését adja. Az allegória egy olyan figura, amely a konkrét szóhasználattal ellentétben egy általánosabb és bonyolultabb jelentést közvetít. Az allegória lehetővé teszi a szerzők számára, hogy bonyolultabb témákat fogalmazzanak meg, anélkül, hogy túl sok információt kellene megosztaniuk. Az allegóriák segítenek a szerzőknek a történetek, eszmék és érzelmek kifejezésében, anélkül, hogy túl sok információt kellene megosztaniuk. Az allegória egy olyan eszköz, amely segít a szerzőnek az érzelmek, eszmék és történetek kifejezésében.

Jelentés különböző szótárakban

Az allegória szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az allegória egy „átvitt értelmű, általában összetett, metaforikus ábrázolás, amelyet a képzőművészetekben, a színházban, a versben, vagy bármilyen más művészeti ágban használnak, hogy elrejtsék egy másik, többnyire morális, vagy erkölcsi tanulságot”. A Merriam-Webster szótár szerint az allegória „egy történet, vers, vagy művészi ábrázolás, amelynek többféle értelme van, ahol a többlet jelentés valamilyen morális, erkölcsi, vagy bölcsességi tanulságot hordoz”. A Cambridge Dictionary szerint az allegória egy „átvitt értelmű, többféle jelentéssel rendelkező ábrázolás, amelyet általában a képzőművészetekben, a színházban, a versben, vagy bármilyen más művészeti ágban használnak, hogy elrejtsenek egy másik, többnyire morális, vagy erkölcsi tanulságot”. Az allegória tehát általában egy átvitt értelmű, morális tanulságot hordozó ábrázolás.

Asszociációk

Az allegória szó sokféle asszociációt vált ki, amelyek közül néhány a következő: történetmesélés, metafora, bibliai összefüggések, szimbolikus képek és allegorikus ábrázolások. Az allegória lehetővé teszi a művészek számára, hogy kifejeződésük által közvetítsék a történetüket, anélkül, hogy túlságosan közvetlenül megfogalmaznák őket. Az allegória segítségével a művészek lehetővé teszik, hogy kifejeződésük által közvetítsék egy bizonyos üzenetet, amely általában a jó és a rossz közötti küzdelemről szól. Ez lehetővé teszi, hogy a művészek kifejezhessék gondolataikat anélkül, hogy túlságosan közvetlenül megfogalmaznák azokat. Az allegória segítségével a művészek a történetükben élő karaktereket és szimbólumokat használhatnak, hogy kifejezhessék érzelmeiket és gondolataikat. Az allegóriák segítségével a művészek általában egy bizonyos témával kapcsolatos üzenetet közvetítenek, amely lehetővé teszi, hogy a nézők jobban megértsék a művész gondolatait és érzelmeit.

Szinonimák

 1. Metafóra.
 2. Alegória.
 3. Képzavar.
 4. Szimbólum.
 5. Hasonlat.
 6. Allegorizmus.
 7. Jelkép.
 8. Sajátos értelmezés.
 9. Metaforikus ábrázolás.
 10. Költői kép.

Antonímák

Az allegória szó antonimái között olyan szavak találhatók, mint a realizmus, a konkrét, a konkrétum, a tények és a valóság. Ezek a szavak az allegória ellentétesét jelzik, mivel az allegória egy metaforikus, átvitt jelentésű szó, míg a realizmus, a konkrét, a konkrétum, a tények és a valóság szavak szigorúan a valóságra vonatkoznak. Az allegória használata lehetővé teszi, hogy egy író vagy művész általános érzéseket és érzelmeket fejezhessen ki, amelyeket nehéz leírni vagy megmagyarázni, míg a realizmus, a konkrét, a konkrétum, a tények és a valóság szavak szigorúan a valóságra vonatkoznak.

Példamondatok

at írni.

 1. Az allegória egy összetett szimbólum, amely több szinten is értelmezhető.
 2. Az allegória használata segít a komplex témák megértésében.
 3. Az allegória segítségével a költők számos titkot közvetíthetnek a közönségük felé.
 4. Az allegória egy különleges eszköz, amely segíthet a szerzőnek kifejezni a gondolatait.
 5. Az allegória használata segít a szerzőnek megosztani ötleteit másokkal.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: