Állóképes szó jelentése

Az állóképesség az egyik legfontosabb fizikai tulajdonság, amelyet a sportolók és az egészségügyi szakemberek értékelnek. Számos definíciója létezik, de általánosságban azt jelenti, hogy egy személy képes fenntartani egy adott fizikai tevékenységet a megadott időn belül. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mi az állóképesség, és hogyan mérhető.

Lexikológia

Az állóképes szó lexikológiája változatos és sokrétű, így számos szótípust magában foglal. Az egyik ilyen szótípus a „szóösszetétel”, amely két vagy több szóból álló szó, amelyeket összefűznek. Például a „teakészítés” egy szóösszetétel, amely a „tea” és a „készítés” szavakból áll. Egy másik szótípus a „szóképzés”, amely egy szóból áll, amelyet úgy hoztak létre, hogy összetett szavakat használtak. Például a „halálos” egy szóképzés, amely a „hal” és a „ál” szavakból áll. Az állóképes szó lexikológiája továbbá tartalmazza a „szóösszevonásokat”, amelyek két szóból állnak, de egyesítik őket egy szóba. Például a „szövegírás” egy szóösszevonás, amely a „szöveg” és a „írás” szavakból áll.

Etimológia

A szó „állóképes” eredete a közép-német szóból, „standkapazität”-ból származik, ami magyarul „állóképesség”-nek felel meg. A szóból „stand” azt jelenti, hogy „állni”, míg „kapazität” azt jelenti, hogy „képesség”. A két szó összetétele azt jelenti, hogy valaminek a képessége állni. A szó eredete a 16. században kezdődött, amikor az emberek elkezdték használni az új szót a fizikai erőnlét jellemzésére. A szó eredetileg a hadseregben használták, hogy jelöljék a katonák fizikai erőnlétét. Azóta a szót szélesebb körben használják, hogy jelöljék az emberek általános fizikai erőnlétét.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „állóképes” szó jelentése eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az állóképes szó jelentése „képes arra, hogy fennmaradjon, vagy hosszú ideig megmaradjon”. Más szótárak, mint például a Merriam-Webster, azt jelentik, hogy az állóképes szó „képes arra, hogy hosszú ideig fennmaradjon, különösképpen akkor, amikor mások eltűnnek, elvesznek, vagy megváltoznak”. Az American Heritage Dictionary szerint az állóképes szó „hosszú és tartós”, míg a Cambridge Dictionary szerint az állóképes szó „hosszú ideig élvezhető, megbízható, és elfogadott”.

Asszociációk

Az „állóképes” szó sokféle asszociációval rendelkezik. Az egyik ilyen asszociáció a tartósság. Az állóképes kifejezés gyakran használatos ahhoz, hogy leírja a dolgoknak, embereknek vagy másoknak azt a képességét, hogy hosszú ideig működésben maradjanak. Ez azt jelenti, hogy az állóképes dolgok, emberek vagy mások általában tartósak és megbízhatóak. A másik asszociáció az erő. Az állóképes szó gyakran használatos ahhoz, hogy leírja egy dolog, személy vagy más erősségét. Az állóképes dolgok, emberek vagy mások erősek és képesek ellenállni a különböző kihívásoknak és próbáknak. Az állóképes kifejezés még egy asszociációval rendelkezik, amely a megbízhatóságra vonatkozik. Az állóképes dolgok, emberek vagy mások megbízhatóak, ami azt jelenti, hogy megbízhatóak és megbízhatóak.

Szinonimák

 1. Megbízható.
 2. Képességekkel rendelkező.
 3. Tartós.
 4. Erős.
 5. Stabil.
 6. Robosztus.
 7. Megbízható.
 8. Megbízható.
 9. Megbízható.
 10. Képes.
 11. Kapacitás.
 12. Karbantartott.
 13. Kompetens.
 14. Képes.
 15. Tűrőképes.

Antonímák

„Állóképes” antonimák közé tartoznak azok a szavak, amelyek leírják az állóképtelenséget. Ezek közé tartozik például a „gyenge”, „nem megbízható”, „képtelen”, „alárendelt”, „képtelen”, „korlátozott”, „elavult”, „meghibásodott” és „kifáradt”. Ezek a szavak arra utalnak, hogy egy adott dolog nem képes állni a saját lábán, vagy hogy nem működik megfelelően. Ezek a kifejezések használhatóak az állóképtelenség leírására, akkor is, ha ez egy termék, egy személy, egy eszköz, egy rendszer vagy egy mechanizmus esetében fordul elő.

Példamondatok

 1. Az új informatikai rendszer állóképesnek bizonyult az összes teszt során.
 2. A kutatók állóképesek voltak a hosszú és fárasztó munka során.
 3. A jelentés szerint a cég állóképes marad a következő években is.
 4. Az új szoftver állóképesnek bizonyult a különböző környezetekben.
 5. Az állóképes számítógépek nagyon hasznosak a professzionális felhasználók számára.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: