Almanach szó jelentése

Az almanach egy olyan naptár, amelyet évszakonként, évre vagy évtizedekre készítenek. Az almanachok többféle információt tartalmaznak, például a szokásos események, ünnepek, holdfázisok és a Nap- és Holdrendszer adatai. Az almanachokat az emberek évszázadok óta használják ahhoz, hogy segítsenek nekik megérteni és megtervezni a jövőbeli eseményeket. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az almanachok szó jelentését és a történelmi használatukat.

Lexikológia

Az almanach egy olyan időjárási és naptári könyv, amelyet évente újra megjelentetnek. Az almanachok sok információt tartalmaznak, beleértve a naptári dátumokat, a holdfázisokat, a hosszabb naptári ciklusokat, az ünnepeket, az időjárás-előrejelzéseket, a csillagászati információkat, a híres emberek születésnapjait és halálát, és még sok mást. Az almanachok hosszú múltra tekintenek vissza, és régóta használják a bölcsek és a tudósok, hogy követni tudják az idő múlását. Ma az almanachok továbbra is hasznosak, amikor meghatározzuk az évszakokat, a csillagászati eseményeket, és más időbeli információkat.

Etimológia

Az almanach szó eredete a 16. századi francia almanachokhoz köthető. A szó a francia almanachokból átvett latin almanachus szóból származik. A szó jelentése a latin almanachus szóból származik, ami magában foglalja az almát és a számokat. Az almák a francia almanachokban szereplő évszámokat jelentik, míg a számok a tudományos adatokat és a naptári információkat jelentik. Az almanachokban szereplő adatok között szerepelnek az évszámok, a naptári információk, az asztrológiai elemzések, a híres személyek életrajza, a meteorológiai adatok, a történelmi események leírásai, a vallási ünnepek és egyéb információk.

Jelentés különböző szótárakban

Az almanach szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az almanach egy évenként megjelenő könyv, amelyet a jövőbeli események és a jelenlegi információk listázására használnak. A Merriam-Webster szerint az almanach egy évenként megjelenő naptár, amely tartalmazza a napok, hónapok és ünnepek dátumait, valamint a jelenlegi és jövőbeli információkat. A Cambridge Dictionary szerint az almanach egy éves könyv, amelyet a jelenlegi és jövőbeli események, információk és adatok listázására használnak.

Asszociációk

 • naptár,.
 • kalendárium,.
 • tudományos ismeretterjesztés,.
 • változó szokások,.
 • időjárás-előrejelzés,.
 • évfordulók,.
 • népszokások.

Szinonimák

 1. Kalendárium.
 2. Évkönyv.
 3. Évfolyam.
 4. Napirend.
 5. Naptár.
 6. Évkalauz.
 7. Évjegyzék.
 8. Alapítás.
 9. Tájékoztató.
 10. Évi összefoglaló.

Példamondatok

 1. Az iskolai almanachban találtam egy szép verset.
 2. Az almanachban minden hónapra különböző jeles napok vannak.
 3. Az almanachban találtam néhány hasznos információt a városi programokról.
 4. Az almanach sok más hasznos információval is szolgál.
 5. Az almanach sok érdekes történelmi tényt is tartalmaz.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: