Aló szó jelentése

Az „aló” szó egy gyakran használt kifejezés az internetes kommunikációban és a közösségi média platformokon. Bár a szó eredete és pontos jelentése nem teljesen tisztázott, a használata már elterjedt és számos különböző értelmet hordozhat magában. Ebben a cikkben bemutatjuk az „aló” szó jelentését és felhasználását a mindennapi beszédben és az online világban.

Lexikológia

A szó aló kifejezés egy olyan nyelvi jelenségre utal, amikor egy szó vagy kifejezés jelentése eltér az eredeti szó jelentésétől, de a két szó hasonló vagy egymástól származik. Az aló szó egy latin eredetű előtag, amelyet gyakran használnak az angol nyelvben is (pl. a prefix „sub-„).

Az aló szó használata gyakran előfordul a nyelvünkben is, például a „szubjektív” és az „objektív” szavak esetében. A szubjektív szó aló jelentése az, hogy egy adott dolog vagy helyzet személyes véleményt tükröz, míg az objektív szó aló jelentése az, hogy egy adott dolog vagy helyzet objektív, azaz tárgyilagos szempontok alapján ítélhető meg.

Az aló szó használata a nyelvben lehetővé teszi a szavak és kifejezések finomabb megkülönböztetését, és segít abban, hogy pontosabban kifejezhessük magunkat. Az aló jelenség azonban nem csak a szavak jelentésének eltérésére utalhat, hanem a kiejtési változásokra is, mint például a „szék” és a „székalj” szavak esetében.

Összességében az aló jelenség fontos szerepet játszik a nyelvünkben, és lehetővé teszi, hogy pontosabban és hatékonyabban kommunikáljunk egymással.

Etimológia

Az „aló” szó eredete nem teljesen tisztázott, de valószínűleg az olasz „allora” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „akkor”. A szó az 1900-as évek elején jelent meg a magyar nyelvben, és eredetileg azt a jelentést hordozta, hogy „akkor”, „abban az időben”. Azonban az idők folyamán a szó jelentése kibővült, és ma már használjuk azt a szinonimájával, az „ó” szóval együtt, hogy kifejezzük a csodálkozást, a meglepetést, az elismerést vagy az elragadtatást. A „aló” szó használata a mindennapi beszédben és a közösségi médiában is elterjedt, és szinte már a magyar nyelv részévé vált.

Jelentés különböző szótárakban

Az „aló” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Egyes szótárak szerint ez a szó a „lágy, puha” jelentést hordozza, míg mások szerint inkább a „mélyen fekvő, alul lévő” értelmet takarja. A szó használata főleg az irodalmi nyelvben fordul elő, és gyakran használják például a földrajzi elnevezésekben, mint például az alacsony hegyek vagy a mélyen fekvő völgyek esetében. Az „aló” szó jelentése tehát változó lehet, és a szövegkörnyezettől is függ, hogy milyen értelmet kap.

Asszociációk

telefon, beszélgetés, hívás, távközlés, kapcsolat, kommunikáció, üzenet, hang, vonal, beszéd, beszélgetőpartner, telefonközpont, telefonvonal, mobiltelefon.

Szinonimák

 • Halló.
 • Jó napot.
 • Üdvözlöm.
 • Szervusz.
 • Helló.
 • Szia.
 • Tessenek mondani.
 • Parancsoljanak.
 • Kérem.
 • Tessék.

Példamondatok

 1. Aló, halló, itt vagyok!.
 2. Aló, tudnál adni egy telefonszámot?.
 3. Aló, beszélhetek a főnökkel?.
 4. Aló, holnap találkozunk?.
 5. Aló, nem tudnád megadni az útvonalat?.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: