Alrend szó jelentése

A számítástechnikában az alrend szó a hierarchikus fájlrendszerekben használt kifejezés, amely arra utal, hogy a fájlok egy adott mappán belül további mappákba rendezhetők. Az alrend segítségével a felhasználók könnyebben kezelhetik a fájlokat, és megoszthatják őket másokkal. Az alrend használatával a felhasználók több mappát hozhatnak létre a fájlok szervezéséhez, így lehetővé téve, hogy könnyebben megtalálják a keresett fájlokat.

Lexikológia

Szó alrend a nyelvészetben egy olyan szórendet jelent, amelyben a szavak egymás mellé sorolódnak a szöveg szintaktikai szerkezete alapján. Ez a szórend lehetővé teszi a nyelvészek számára, hogy megértsék a szöveg mondanivalóját, és megállapítsák, milyen szabályok alapján képezték a nyelvhasználók a mondatokat. Például egy mondat, amelyet a szó alrend alapján vizsgálnak, így nézhet ki: „A kutya a fát kergeti.” A szó alrend ebben a mondatban így néz ki: „A kutya (szubjektum) a fát (objektum) kergeti (tevékenység).” A szó alrend segít megérteni a mondat szerkezetét és jelentését.

Etimológia

Az alrend szó eredetét a latin alrendere (alrendezni) szóhoz köthetjük vissza. A szó eredete a rex (király) és a rendere (rendezni) szavakból származik. A rex szó jelentése király, és rendere jelentése rendezni, így alrendere jelentése alrendezni. Ez azt jelenti, hogy alrend szóval egy rendszer másodlagos részére utalunk, amelyik alárendelt a főrendszerhez. A kifejezés sokféle módon használható, például egy projektben egy alrendszer létrehozására, vagy egy hierarchiában egy alrendszer létrehozására.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban megtalálható alrend szó jelentése eltérő lehet, attól függően, hogy melyik szótárt használjuk. Például, az Oxford English Dictionary szerint az alrend szó jelentése „egy szabályozott rendszer, amelynek tagjai között léteznek hierarchikus kapcsolatok”. Ez a definíció azt sugallja, hogy az alrend szó egy rendszert jelöl, amelyben a tagok egymáshoz kapcsolódnak és egymástól függenek. A Merriam-Webster szótár szerint az alrend szó jelentése „a hierarchikus kapcsolatokból álló rendszerekben lévő alszintű rendezés”. Ez azt jelenti, hogy az alrend szó egy olyan rendszert jelöl, amelynek tagjai hierarchikusan rendezettek, és egymással kapcsolatban állnak.

Asszociációk

 • színek: piros, sárga, narancssárga.
 • helyszín: óceánpart.
 • érzés: békesség, nyugalom.

Szinonimák

 1. Conclude.
 2. Terminate.
 3. Finish.
 4. Cease.
 5. Stop.
 6. End.
 7. Close.
 8. Conclude.
 9. Wind up.
 10. Complete.

Példamondatok

ban használva:

 1. Az alrend szabályai szerint, a változtatások nem érvényesek.
 2. Az alrend tiszteletben tartása fontos szabály a munkahelyen.
 3. Az alrend előírásainak betartása kötelező.
 4. Az alrend megváltoztatása tilos.
 5. Az alrend betartásával biztosítani kell a munkahelyi biztonságot.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: