Általvág szó jelentése

A kifejezés „általvág” egy viszonylag új kifejezés, amelyet a köznyelvben egyre gyakrabban használnak. Általánosan elterjedtnek számít, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent az „általvág” szó, valamint azt is, hogy hogyan használhatjuk a kifejezést.

Lexikológia

Szó általvág a szöveg szerkesztésének egyik módszere, amely lehetővé teszi a szerkesztők számára, hogy több részre osszák a szöveget, és csak a legfontosabb részeket adják meg. A szó általvágás során a szerkesztők eltávolítják a szövegből a nem szükséges részeket, hogy csökkentsék a történet hosszát, és kiemeljék a legfontosabb információkat. A szó általvágás segít a szerkesztőknek a hosszú szövegek rövidítésében, és gyakran használják a hírcikkek, a blogbejegyzések és a tudományos publikációk szerkesztésében. A szó általvágás segítségével a szerkesztők könnyedén eltávolíthatják a szövegből azokat a részeket, amelyek nem fontosak a történet szempontjából, hogy a szöveg könnyebben olvasható és érthetőbb legyen.

Etimológia

Az általvág szó eredetét többféle elmélet köré építették. Az egyik elmélet szerint a szó „által” és „vág” szavak összevonásából ered, ami azt jelenti, hogy „által vágott”. Mások szerint a szó „alvág” és „át” szavak összevonásából ered, ami azt jelenti, hogy „át alvágott”. Az általvág szó számos különböző területen használatos, például az építészetben, ahol az egyes részek összekötésére használják. Az általvág szó használata a művészetben és a designban is elterjedt, ahol a különböző alakzatok és méretek létrehozásához használják.

Jelentés különböző szótárakban

Az általvág szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az általvág szó jelentése olyan szó, amelyet a többi szóval együtt használnak ahhoz, hogy kifejezzék egy konkrét gondolatot vagy érzést. A Merriam-Webster szótár szerint az általvág szó egy olyan szó, amelyet önmagában is használnak, de egy mondatban csak más szavakkal kombinálva fejezik ki az értelmezést. A Collins English Dictionary szerint az általvág szó egy olyan szó, amely egy mondatban egyéb szavakkal kombinálva jelentéssel bír.

Asszociációk

 • kertészeti munka.
 • fűnyírás.
 • bokorvágás.
 • gondozás.
 • ápolás.
 • karbantartás.
 • szépítés.

Szinonimák

 1. Vágás.
 2. Levágás.
 3. Elvágás.
 4. Megszakítás.
 5. Megcsonkítás.
 6. Kivágás.
 7. Kiszabás.
 8. Kettészabás.
 9. Szabdaltatás.
 10. Kiválasztás.

Példamondatok

 1. A szabó általvágta a szövetet a megfelelő méretű ruha készítéséhez.
 2. A kertész általvágta a fát, hogy tisztábban nézzen ki a kert.
 3. Az általvágott tésztából készítettem egy finom pizza sütit.
 4. A mérnök általvágta a gerendákat, hogy építsen egy biztonságos híd.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: