Amidőn szó jelentése

Amidőn a szó egy olyan középfokú nyelvi szerkezet, amelyet a magyar nyelvben használnak. Jelentése „amikor”, és sok más nyelvben is használják. A cikkben részletesen megvizsgáljuk ezt a szót, és megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk a magyar nyelvben.

Lexikológia

A lexikológia fogalma a nyelvészetben a szavak és kifejezések egymáshoz való viszonyának tanulmányozását jelenti. A lexikológia magában foglalja a szavak jelentését és használatát, a szókészlet alakulását, a szókapcsolatok és kifejezések jelentését, valamint a nyelvi szerkezeteket. A lexikológia kutatása azt jelenti, hogy megvizsgáljuk, hogyan határozzák meg a szavak és kifejezések jelentését, hogyan használják őket, és hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A lexikológia tanulmányozása segít megérteni, hogyan működnek a nyelvi szerkezetek, és hogyan használják őket a szókészlet különböző részeinek kifejezésére.

Etimológia

A szó „amidőn” eredete a latin „interdum” szóból származik, amelyet a középkori latinban „ebben az időben” vagy „ebben az időszakban” jelent. Ez a szó egyes szláv nyelvekben is megtalálható, és jelentése „ebben az időben” vagy „ebben az időszakban” maradt. A szó később megjelent a francia és az angol nyelvben is, amikor a szláv nyelvek meghonosodtak Európában. A francia „amidőn” szót a 12. században használták, és az angol „amid” szó is a szláv nyelvek közvetítésével jelent meg. A szó az angol nyelvben először a 14. században jelent meg, és az angol nyelvben azóta is használatos.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentését a különböző szótárakban gyakran megtalálhatjuk abban a formában, hogy a szó jelentése a kontextusban. Ez azt jelenti, hogy a szó jelentése attól függ, hogy milyen körülmények között használják. Például egy szó, mint a „gazdag” lehet, hogy egy személy anyagi javaihoz vonatkozik, de ugyanaz a szó lehet egy személy sokoldalúságára, vagy a bölcsességére is vonatkozhat. Ezenkívül szó jelentése is függhet attól, hogy kik használják. Például egy szó, mint a „király” egy királyságban különböző jelentéseket vehet fel attól függően, hogy kinek a szájából hangzik.

Asszociációk

A „amidőn” szó sokak számára az időbeli korlátok közötti összefüggésekre asszociál. A kifejezés azt jelenti, hogy „miközben”, és gyakran használják a múltban történt események leírásához. A kifejezés használata jelentősen megkönnyíti az olvasó számára a történet értelmezését, mivel segít a szöveg áttekinthetőbbé tételében. Az „amidőn” szó használatának előnyei azonban nem merülnek ki a szöveg megértésének megkönnyítésében. A kifejezés segítségével a szöveg írója is könnyedén elmagyarázhatja a szövegében szereplő események összefüggéseit, és a történet lényegét.

Szinonimák

közben, közéjük, közepette, abban az időben, abban az időpontban, akkoriban, ekkor, ezalatt, ezidő alatt, ezredévben, idejében, időközben, közöttük, míg, miközben, nekik, összekötőként, részben, szemben, szemléltetőként, szükségképpen, úgy, úgyanebben az időben, úgyanabban az időben, úgyanakkor, úgyanazon időben, úgyanekkor, úgyanekkoriban, úgyanott, úgyanúgy, úgyis.

Antonímák

„Amidőn” egy olyan szó, ami jelentése közvetlenül a „míg” szóval egyenértékű. Az antonimái azonban más szavak, amelyek teljesen ellentétes jelentéssel bírnak. Az antonimák között megtalálható a „majd”, ami azt jelenti, hogy valamit később fogunk tenni. A „mielőtt” szó is hasonló jelentést hordoz, ami azt jelenti, hogy valamit előbb fogunk tenni. Az antonimák között megtalálható még az „utána”, ami azt jelenti, hogy valamit később fogunk tenni. Az „ehelyett” szó is hasonló jelentést hordoz, ami azt jelenti, hogy valamit mással fogunk helyettesíteni. Ezeknek a szavaknak az antonimái a „míg” szóval egyenértékű „amidőn” szóval.

Példamondatok

  1. Az összes feladatot meg kell oldanom a megadott amidőn.
  2. Az előadást a következő amidőn tartjuk meg.
  3. Kérem, hogy teljesítsék a feladatokat a meghatározott amidőn.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: