Amióta szó jelentése

Az „amióta” szó egy nyelvi szerkezet, amely az idő múlásának kifejezésére szolgál. Az „amióta” szó jelentése „azóta” vagy „az idő múlásának megfelelően”. A szó használatának előnyei közé tartozik, hogy segít a beszélőnek pontosabban kifejezni magát, és különösen hasznos lehet narratívák megírásakor. Ez a cikk részletesebben megvizsgálja az „amióta” szó jelentését, és bemutatja a szó használatának többféle módját.

Lexikológia

Az elmúlt évtizedekben a „szó amióta” kifejezés egyre gyakrabban megjelent a nyelvünkben. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy valami olyan, ami több mint egy évtizede létezik, és ez idő alatt meghatározó szerepet játszott az életünkben. A kifejezés elsősorban a technológiai fejlődésre utal, ami az elmúlt évtizedekben elképesztő sebességgel haladt előre. Az internet, a mobiltelefonok és a számítógépek mind olyan technológiák, amelyek mára már elengedhetetlen részét képezik az életünknek, és ezt a fejlődést a „szó amióta” kifejezés jelzi. A kifejezés azt is jelenti, hogy valami olyan, ami már jó ideje létezik, és amelyik olyan mértékben alakította az életünket, hogy szinte elképzelhetetlen lenne nélküle.

Etimológia

Az „amióta” szó eredete a latin „ab-illinc” kifejezésből származik, ami annyit jelent, „ab olim” vagy „azóta”. A kifejezés első megjelenése a 13. században történt meg a latin nyelvben, és a köznyelvben is egyre népszerűbbé vált. A kifejezés később a spanyol, francia, olasz és német nyelvekben is megjelent, de a legtöbb nyelvben már régen eltűnt. A modern angol nyelvben azonban a szó ma is használatban van, és gyakran használják a múltbeli események meghatározásához.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban jelentős változáson ment keresztül az elmúlt évek során. A szavak jelentését sokféle tényező befolyásolja, beleértve a kultúrát, a történelmet, a szokásokat és a nyelvi evolúciót. A szótárak ezeket a tényezőket figyelembe véve készítik el a szavak jelentéseit, amelyek gyakran eltérnek egymástól, attól függően, hogy melyik szótárba nézünk. Például egy szó, mint a „szeretet”, amelyet a Webster szótárban „romantikus érzések és érzések kifejezésének általános fogalma” -ként határoznak meg, míg a Oxford szótárban „nagy tisztelet, szeretet és hála” -ként határozzák meg. Ennek a különbözőségnek az oka az, hogy a Webster szótár a modern amerikai angolt használja, míg az Oxford szótár a brit angolt használja.

Asszociációk

 • idő.
 • változás.
 • fejlődés.
 • átalakulás.
 • megújulás.
 • múltbeli események.
 • előrehaladás.
 • kihívások.
 • progreszszió.

Szinonimák

mivel, mióta, miután, mikor, amint, mialatt, amikor.

Példamondatok

 1. Amióta megváltoztatta a haját, sokkal magabiztosabbnak tűnik.
 2. Amióta elkezdte a táncot, jobban érzi magát.
 3. Amióta összeköltöztünk, sokkal boldogabbnak érzem magam.
 4. Amióta elkezdtem ezt a munkát, sokkal több időm van a családomra.
 5. Amióta vettem ezt a kocsit, sokkal kényelmesebb és könnyebb eljutni a munkahelyemre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: