Amorális szó jelentése

Amorális fogalma nem új keletű. Az emberek már évszázadok óta használják, és sokféle módon értelmezik. A fogalom maga azt jelenti, hogy valaki vagy valami nem rendelkezik morális értékkel. Az amorális szó jelentése tehát olyan, hogy valami nem követi a morális normákat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az amorális szó jelentése, és hogyan alkalmazzuk a gyakorlatban.

Lexikológia

Amorális szó használatával jelöljük azokat a viselkedési formákat, amelyek nem felelnek meg a társadalmi elvárásoknak vagy a morálnak. Ezek a viselkedési formák általában a törvényeken alapulnak, és a társadalom számára elfogadhatatlanok. Ezek a viselkedési formák általában olyan magatartást jelentenek, amelyek önös érdekből, semmilyen előny nélkül történnek. Előfordulhat, hogy egy amorális viselkedés nem feltétlenül sérti a társadalmi elvárásokat, de mégis önös érdekből történik. Például, ha valaki tudatosan elkerüli a társadalmi elvárások betartását, mert nem akarja elérni a kívánt célt, akkor az amorális viselkedés.

Etimológia

Amorális szó eredete egy középkori latin szó, amor, amorális szót használva, amelynek jelentése „szeretet” vagy „szeretetlenség”. Az amorális szó eredetileg a szerelem és a szeretet közötti különbségre utalt, amelyet a középkori kultúrában gyakran összekevertek. A középkori világban az emberek úgy gondolták, hogy a szeretet csak akkor lehetséges, ha a fizikai és érzelmi kötődés egymással jár. Ezért a szeretetnek a szerelemnek kellett lennie, ami azt jelentette, hogy az embereknek kölcsönös kötődésben kellett lenniük egymással, és szexuális kapcsolatban kellett állniuk. Az amorális szó eredete a szeretet és a szerelem közötti különbségre utalt, hogy az emberek ne csak szexuális kapcsolatban álljanak egymással, hanem érzelmi kötődésben is.

Jelentés különböző szótárakban

Amorális szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az amorális szónak olyan jelentése van, mint „az erkölcsi normák elutasítását jelentő, az erkölcsi helyességnek ellentmondó”. Az American Heritage Dictionary szerint az amorális szónak olyan jelentése van, mint „az erkölcsi normák elutasítását jelentő, az erkölcsi helyességnek ellentmondó”. A Cambridge Dictionary szerint az amorális szónak olyan jelentése van, mint „a társadalmi elvárások és erkölcsi normák elutasítását jelentő, erkölcsileg elfogadhatatlan”.

Asszociációk

 • ártalmas.
 • igazságtalan.
 • veszélyes.
 • törvénytelen.
 • önző.
 • önzőség.
 • cinikus.
 • könyörtelen.
 • érzéketlen.
 • önzetlen.
 • önkényes.

Szinonimák

Érzelemmentes, etikátlan, jogszerűtlen, törvénytelen, közömbös, tisztességtelen, bűnös, álnokságos, alantas, alkalmatlan.

Példamondatok

 1. Az amorális viselkedés elfogadhatatlan a társadalomban.
 2. Az amorális cselekedetek nem elfogadhatóak a társadalmi normák szerint.
 3. Az amorális magatartás káros hatással van a közösség egészére.
 4. Az amorális döntések komoly következményekkel járnak.
 5. Az amorális viselkedés sértheti a mások jogait és érdekeit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: