Anakronizmus szó jelentése

Az anakronizmus egy olyan szó, amelyet a történelem és a nyelvészet területén használnak. Az anakronizmus egy olyan kifejezés, amely egy adott korhoz, stílushoz, kultúrához vagy helyhez kapcsolódik, de nem megfelelően használják egy másik korban, stílusban, kultúrában vagy helyen. Az anakronizmus szó jelentése olyan kifejezés, amelyet helytelenül használnak a korhoz, stílushoz, kultúrához vagy helyhez kapcsolódó kontextusban. Az anakronizmusok használata gyakran humoros hatást kelt, de számos esetben szó szerinti értelemben használják őket, hogy a korábbi korok kultúráját és szokásait megidézzék.

Lexikológia

Anakronizmus egy olyan szó, amelyet a nyelvészek használnak arra, hogy leírják azt a kontextuális helytelen használatot, amikor egy szó vagy kifejezés, amelyet eredetileg egy bizonyos korban használtak, egy másik, későbbi korban használnak. Anakronizmusok gyakran előfordulnak akkor, amikor egy szó vagy kifejezés, amelyet egy régebbi korban használtak, egy modern kontextusban használnak. Például egy mondatban, amelyben a „hősök” szót használják, de a mondatban nem szerepelnek hősök, hanem politikai vezetők, akkor ez anakronizmus lenne. Anakronizmusok gyakran előfordulnak a művészetben, a történelemben és más tudományokban is.

Etimológia

Az anakronizmus szó eredete a görög ἀνάκρονος (anákronos) szóból származik, ami magában foglalja az „időn kívüli” vagy „időn túli” jelentést. Az anákronos szót a görög filozófus, Plutarkhosz alkotta, aki azt mondta, hogy „az anákronos az, ami az időn kívüli, ami nem illik a helyére”. Plutarkhosz szerint az anakronizmus az, amikor valami azt sugallja, hogy az adott történelmi korszakban létezett, amikor valójában nem. Például, ha valaki egy középkori kastélyba egy modern számítógépet helyez, ez anakronizmus.

Jelentés különböző szótárakban

Az anakronizmus szó jelentése többféle szótárban is megtalálható. A Merriam-Webster szótár szerint az anakronizmus szó jelentése „valami, ami elavult, vagy nem ideillő egy adott korhoz, helyzethez, stb.” A Cambridge Szótár szerint az anakronizmus „valami, ami nem illik egy adott időszakhoz, helyzethez, stb.” A Collins szótár szerint az anakronizmus „valami, ami elavult, vagy nem illik egy adott korhoz, helyzethez, stb.”. Az Oxford Szótár szerint az anakronizmus „valami, ami elavult, vagy nem illik egy adott korhoz, helyzethez, stb.”. A Wikipédia szerint az anakronizmus „valami, ami elavult, vagy nem illik egy adott korhoz, helyzethez, stb.”. Mindegyik szótár hasonló jelentést ad az anakronizmus szónak, ami azt jelenti, hogy valami, ami elavult, vagy nem illik egy adott korhoz, helyzethez, stb.

Asszociációk

 • Időbeli eltolódás.
 • Kulturális eltérés.
 • Időutazás.
 • Historikus anakronizmus.
 • Stílusbeli anakronizmus.
 • Fikciós anakronizmus.

Szinonimák

 1. Archaizmus.
 2. Régieskedés.
 3. Régies szóhasználat.
 4. Régi stílusú kifejezés.
 5. Időtlenség.
 6. Időn kívüliség.
 7. Időn túli kifejezés.
 8. Időn túli szóhasználat.

Példamondatok

 1. Az anakronizmus a modern technológiával kapcsolatos régi szavak használatát jelenti.
 2. Az anakronizmus használata a köznyelvben néha zavaró lehet.
 3. Az anakronizmusok gyakran elavult kifejezések használatát jelentik.
 4. Az anakronizmusok használata az irodalomban szándékosan alkalmazott stíluslehetőség lehet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: