Analitikus szó jelentése

Az analitikus szó jelentése egyre fontosabbá válik a modern világban. Az analitikus gondolkodás egy olyan készség, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jobban megértsék és értelmezzék a körülöttük lévő világot. Az analitikus gondolkodás segít a felhasználóknak abban, hogy a különböző információkat és adatokat jól értelmezzék, és hatékony döntéseket hozzanak. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az analitikus szó jelentését, valamint az analitikus gondolkodás előnyeit és hátrányait.

Lexikológia

Az analitikus szó lexikológiája a nyelvészetben a szavak jelentésének és használatának tanulmányozását jelenti. Az analitikus szavak jelentése és használata eltérő lehet a szemantikában, a szintaktikában és a morfológiában. Az analitikus szavak jelentését és használatát a köznyelvben a szótárak és a szaknyelvi szótárak segítségével lehet meghatározni. Az analitikus szavakat a nyelvészek számos kategóriába sorolják, mint például a szóalkotás, a szóösszetétel, a szóösszetevők és a szóképzés. Az analitikus szavak használatát a köznyelvben és a szaknyelvben is tanulmányozzák, és ez a kutatási terület a nyelvészetben egyre nagyobb figyelmet kap.

Etimológia

Az analitikus szó eredete a görög „analuein” kifejezésre vezethető vissza, amelynek jelentése „választani” vagy „részekre bontani”. Az analitikus szó első alkalmazását a 17. században találjuk, amikor az emberek elkezdtek különböző dolgokat részekre bontani és megvizsgálni azok egyes részeit. Az analitikus szó később a matematikában is megjelent, amikor a matematikusok elkezdtek különböző matematikai problémákat megoldani az egyes részletek elemzésével és összehasonlításával. A szó ma már sokféle módon használatos, a matematikától a pszichológián át a különböző szakmákig.

Jelentés különböző szótárakban

Analitikus szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az analitikus szó „a logikai elemzéssel vagy értelmezéssel kapcsolatos”. Az American Heritage Dictionary szerint az analitikus szó „a logikai elemzés, értelmezés vagy bontás módszerei által alkalmazott”. Az Encarta Encyclopedia szerint az analitikus szó „a logikai elemzés, értelmezés vagy bontás módszerei által alkalmazott módszer, amelyet a komplex dolgok megértésére használnak”. Ezek a definíciók hangsúlyozzák, hogy az analitikus szó a logikai elemzés, értelmezés vagy bontás módszereit használja a komplex dolgok megértéséhez.

Asszociációk

Az analitikus szó asszociációi sokfélék lehetnek. Az embereknek leggyakrabban a tudományos megközelítést jelenti, amely az adatok elemzésére, értelmezésére és értelmezésére összpontosít. Az analitikus gondolkodás különböző módszereket alkalmaz a problémák megoldására, a jövőbeli trendek megjósolására és a következmények várható hatásainak megértésére. Az analitikusok használják a statisztikát, a matematikát, a számítástechnikát és más tudományos eszközöket a komplex problémák megoldására és megértésére. Az analitikusok általában képesek látni a részleteket, és összetett problémákat különböző szempontokból elemezni. Az analitikus szó sokak számára a gondolkodás jelenti, amely kreatív és innovatív megoldásokra ösztönzi őket.

Szinonimák

 1. Elemző.
 2. Következtető.
 3. Logikus.
 4. Kutató.
 5. Szemlélő.
 6. Értelmező.
 7. Vizsgáló.
 8. Értékelő.
 9. Megfigyelő.
 10. Diagnosztikus.

Antonímák

Analitikus szónak számos antonimája van, amelyeket a következőképpen lehet megfogalmazni: szintetikus, összetett, intuitív, szubjektív, általánosító, felszínes, átfogó, globalizált. Analitikus szó jelentése „átfogó elemzés”, amelynek során a különböző részleteket, részleteket, tényeket és információkat a kontextusba helyezik. Az analitikus szó antonimái általában a szintetikus, összetett, intuitív, szubjektív, általánosító, felszínes, átfogó és globalizált kifejezések. A szintetikus szó jelentése „összetett, összefüggő összetevőkből álló”, amelyeket a kontextusba helyeznek. Az összetett szó jelentése „összetett, összefüggő részekből álló”, amelyeket az adott kontextusban használnak. Az intuitív szó jelentése „érzékek alapján megállapított”, amelyeket a kontextusba helyeznek. A szubjektív szó jelentése „szubjektív, személyes álláspont”, amelyeket a kontextusba helyeznek. Az általánosító szó jelentése „általánosított, általános rendszerré történő átalakítás”, amelyeket a kontextusba helyeznek. A felszínes szó jelentése „felszínes, nem részletes”, amelyeket a kontextusba helyeznek. Az átfogó szó jelentése „átfogó, összefüggő rendszer”, amelyeket a kontextusba helyeznek. Végül, a globalizált szó jelentése „globális, nemzetközi összefüggés”, amelyeket a kontextusba helyeznek.

Példamondatok

 1. Az analitikus gondolkodásmód segített az üzleti vezetőnek a döntéshozatalban.
 2. Az analitikus kutatások bebizonyították a szolgáltatások hatékonyságát.
 3. Az analitikus szoftver segítségével a vállalatok jobban megérthetik a piaci trendeket.
 4. Az analitikus elmélet segít jobban megérteni a folyamatok mögött lévő mechanizmusokat.
 5. Az analitikus adatok alapján a vállalatok jobban láthatják a veszélyeket és lehetőségeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: