Anélkül szó jelentése

Az anélkül szó egy olyan általános kifejezés, amely számos nyelvben megtalálható. A szó jelentése eltérő lehet attól függően, hogy melyik nyelvben használjuk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az anélkül szó jelentését különböző nyelvekben, és részletesen kifejtjük, hogyan használjuk őket.

Lexikológia

A szó lexikológiája, vagy más néven a szótanulmány, a szavak és kifejezések jelentésének tanulmányozását jelenti. A lexikográfia fogalma a szótárak szerkesztését és kiadását jelenti, de a lexikológia magában foglalja a szókincs és annak jelentésének tanulmányozását, amelyek a szótárakban megtalálhatók. A lexikológiában különböző típusú szavak tanulmányozhatók, így a szóalakok, a szófajok és a szófejlődés. A lexikológia különböző módszereket használ a szavak jelentésének tanulmányozására, és a szavak kapcsolatait is vizsgálja. Például egy szó jelentése lehet függő a mondat kontextusától, vagy a szó megértése lehet függő más szavaktól, amelyek együtt alkotnak egy kifejezést. A lexikológia segít megérteni, hogyan alakulnak ki és változnak a szavak jelentései az idők folyamán.

Etimológia

A szó „anélkül” eredetileg a latin kifejezésből származik, „absque”, amely a „abs” szóból és a „que” kötőszóból áll. A „abs” szó jelentése „nélkül”, míg a „que” kötőszó jelentése „hogy”. A latin kifejezés „absque” egyet jelent azzal, hogy „valamit nélkülözni”, és ezt a jelentést viseli magában a modern nyelvben is. Az anélkül szóval gyakran jelzik, hogy egy cselekvés vagy egy folyamat megvalósításához nem szükséges egy bizonyos dolog. Például, „ő megcsinálta anélkül, hogy tudta volna” jelenti, hogy ő megcsinálta a dolgot a tudásának hiányában.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Például a Webster szótár szerint az anélkül szó jelentése „egy olyan módon, amely kizárja, hogy bármi más történjen”. Más szótárakban az anélkül szó jelentése lehet „egy olyan módon, amely kizárja, hogy bármi más történjen, vagy az előzőt követően”. A Cambridge szótár szerint az anélkül szó jelentése „egy olyan módon, amely kizárja, hogy bármi más történjen, vagy olyan módon, hogy az előzőt követően”. Az Oxford szótár szerint az anélkül szó jelentése „egy olyan módon, amely kizárja, hogy bármi más történjen, vagy olyan módon, hogy az előzőt követően, és hogy ne történjen semmi más”.

Asszociációk

Az „anélkül” szó sokféle asszociációt kelt. Az egyik leggyakoribb asszociáció az, hogy „anélkül” jelentheti a hiányt, a kisebb áldozatot, amelyet meg kell tenni a cél eléréséhez. Például, ha valaki szeretné elérni, hogy jobbá tegye a helyzetét, akkor annak áldozatokkal jár, amelyeket „anélkül” kell megtennie. Az „anélkül” szó másik jelentése az, hogy lehetővé teszi a döntések meghozatalát a kétségek nélkül. Az „anélkül” szó jelentheti a bátorságot is, hogy elinduljunk az úton, amelyet választottunk, ahelyett, hogy elbizonytalanodnánk, és visszafordulnánk. Az „anélkül” szó a bátorságot jelentheti ahhoz, hogy elinduljunk az úton, amelyet választottunk, ahelyett, hogy elbizonytalanodnánk, és visszafordulnánk. Az „anélkül” szó végül jelentheti a kötelességtudatot is, hogy elvégezzük azokat a feladatokat, amelyeket magunk előtt kitűztünk, ahelyett, hogy meghátrálnánk.

Szinonimák

: nélkül, nélkülözve, hiányozva, kihagyva, kimaradva.

Antonímák

„Anélkül” szó antonimái közé tartoznak a következő szavak: vele, vele együtt, mellette, mellettük, együtt, össze, együttvéve, együttműködve, összekapcsolva, együttműködésben. Ezek a szavak arra utalnak, hogy valami különálló részét két vagy több dolog kapcsolja össze. Például, ha egy projektet két csoport együttműködésével készít el, akkor ezt az együttműködést anélkül nem lehetett volna elérni. Egy másik példa, ha valaki összekapcsol két ötletet, akkor ezt anélkül nem lehetett volna megtenni. Ezek az antonimák arra utalnak, hogy a dolgok együtt vannak, és együttműködnek egymással ahhoz, hogy valami elérhető legyen.

Példamondatok

  • Az új szabályok elfogadása anélkül, hogy bárki is tudomást szerezett volna róla, megtörtént.
  • Kénytelen voltam elvállalni a feladatot anélkül, hogy bármilyen támogatást kaptam volna.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: