Antifasiszta szó jelentése

Az antifasiszta szó egy olyan kifejezés, amelyet a fasizmus elleni harcra használnak. A fasizmus egy autoriter rendszer, amely gyakran szélsőséges nacionalizmus, rasszizmus, xenofóbia és más intolerancia formájában jelenik meg. Az antifasiszta mozgalom célja a fasizmus elleni harc, a fasizmus által okozott szenvedés megakadályozása és a közös emberi jogok védelme. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az antifasiszta szó jelentését, történelmi hátterét és jelenlegi jelentőségét.

Lexikológia

Az antifasiszta szó egy olyan mozgalomra utal, amely küzd a fasizmus ellen. Az antifasiszta mozgalom több mint egy évszázada létezik, és sokféle formában jelenik meg a világban. Az antifasizmus lényege abban áll, hogy elutasítja a fasizmus ideológiáját és gyakorlatát, amelyek a diszkrimináció, az elnyomás és a tömeges megsemmisítés eszközei. Az antifasiszta mozgalom célja az, hogy megakadályozza a fasizmus terjedését és gyakorlatát, és hogy felhívja a figyelmet a fasizmus által okozott szenvedésre. Az antifasizmus egy olyan szellemi mozgalom, amely elutasítja a fasizmus szélsőséges ideológiáját és gyakorlatát, és amely elkötelezett az egyenlőség és a szabadság előmozdításában.

Etimológia

A „antifasiszta” szó eredete több száz évre nyúlik vissza, és többféle etimológiai magyarázatot is felhoztak. Az egyik magyarázat szerint a szó eredete a görög „anti”, ami „ellen” vagy „ellentétben” jelent, és a „fasiszta”, ami a fasiszta politikai ideológia neve. Egy másik magyarázat szerint a szó eredete a latin „fasces” szóból származik, ami egy összetett politikai rendszert jelölt, amelyet a római köztársaságban használtak. A „antifasiszta” kifejezés a 20. század elején terjedt el, amikor a fasiszta és a náci politikai rendszerek elkezdtek terjedni Európában. Az antifasiszta mozgalmak arra törekedtek, hogy megakadályozzák a fasiszta rendszerek terjedését és hatalmát. Az antifasiszta szó azóta széles körben használatos, és szimbolikusan jelképezi a szabadság és a demokrácia melletti elkötelezettséget.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „antifasiszta” egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak a politikában és a médiában. A szó jelentése elsősorban azoknak az embereknek a gyűlöletét és ellenállását jelenti, akik a fasizmus politikai ideológiáját követik. A szó először az 1930-as években jelent meg, amikor a fasiszta politikák egyre népszerűbbé váltak Európában. A szótárakban a szó jelentése a következő: „valaki, aki ellenzi a fasiszta politikákat, ideológiákat és gyakorlatokat, és aki aktívan küzd a fasiszta hatalom ellen”. Ez a jelentés egyaránt vonatkozik a fasizmus különböző alakjaira, beleértve a náci fasizmust is.

Asszociációk

 • Rasszizmus.
 • Szegregáció.
 • Intolerancia.
 • Egyenlőség.
 • Szabadságjogok.
 • Tolerancia.
 • Demokrácia.
 • Szolidaritás.
 • Empátia.
 • Igazságosság.

Szinonimák

 1. Szélsőségek ellenzője.
 2. Antirasszista.
 3. Érzelmi kiegyensúlyozottság híve.
 4. Antifasiszta.
 5. Egyenlőség támogatója.
 6. Tolerancia védelmezője.
 7. Kirekesztés ellensége.
 8. Előítéletmentes.
 9. Igazságos.
 10. Demokrata.

Példamondatok

 1. Az antifasiszta mozgalom célja, hogy megakadályozza a szélsőjobboldali erők felemelkedését.
 2. Az antifasiszta aktivisták a szélsőséges ideológiák ellen küzdenek.
 3. A kormány antifasiszta intézkedéseket vezetett be a szélsőjobboldali erők elleni harcban.
 4. Az antifasiszta szervezetek támogatják az egyenlő bánásmód elvét.
 5. Az antifasiszta szavazók a demokratikus értékek védelmében állnak ki.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: