Antifeudális szó jelentése

A „antifeudális” szó egy olyan fogalom, amely a feudalizmus elleni harcra és a szabadságjogok védelmére vonatkozik. Ez a fogalom az elmúlt évszázadokban egyre nagyobb jelentőséget nyert, mivel a feudalizmus egyre inkább eltűnik a modern társadalmakból. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi is a pontos jelentése az antifeudális fogalomnak, és hogyan kapcsolódik a szabadságjogok védelméhez.

Lexikológia

Az antifeudális fogalom egy olyan politikai ideológia, amely a fejedelmi uralom felszámolását és az egyenlőség előmozdítását szorgalmazza. Az antifeudális mozgalom azt akarja elérni, hogy a társadalom összes tagjai szabadon dönthessenek saját életük és sorsuk alakításáról. A modern antifeudális mozgalmak általában politikai reformokat követelnek, amelyek célja az egyenlőség előmozdítása. Az antifeudális mozgalom különösen erős a közép- és dél-amerikai országokban, ahol a földtulajdon széttagoltsága és a különböző társadalmi rétegek közötti szakadék még mindig jelentős. Az antifeudális mozgalom célja a társadalmi egyenlőség előmozdítása, a társadalmi igazságosság és a társadalmi fejlődés biztosítása.

Etimológia

Az antifeudális szó eredete a 17. században kezdődött, amikor a feudalizmus elleni mozgalom terjedt el Európában. A feudalizmus egy olyan rendszer volt, amelyben a földtulajdonosok uralták a társadalmat, és adókat szedtek a földművesektől. Az antifeudális mozgalom célja az volt, hogy megváltoztassa ezt a rendszert, és a földműveseknek jobb szociális és gazdasági helyzetet biztosítson. A mozgalom vezetői és a támogatói úgy vélték, hogy a földműveseknek jobb jogokat kell kapniuk, és a földtulajdonosoknak kevesebb hatalmat kell kapniuk. A mozgalom nyomán számos Európában elfogadott törvény lépett életbe, és ez vezetett a feudalizmus felszámolásához. Az antifeudális szó eredetileg a mozgalom vezetőinek és támogatóinak nevét jelentette, de ma már azt jelenti, hogy valaki vagy valami ellenzi a feudalizmust.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „antifeudális” az Oxford English Dictionary (OED) szerint „azokat a rendszereket és intézkedéseket jelenti, amelyek célja a feudális rendszer felbomlása és a társadalmi igazságosság erősítése”. A Merriam-Webster szótár szerint az antifeudális „azokat a rendszereket és intézkedéseket jelenti, amelyek célja a feudális rendszer lebontása és a társadalmi igazságosság növelése”. A Cambridge Dictionary szerint az antifeudális „azokat a rendszereket és intézkedéseket jelenti, amelyek célja az adott társadalom feudális rendszerének megszüntetése, és amelyek a társadalmi igazságosság növelését célozzák”. Mindegyik szótár egyetért abban, hogy az antifeudális szó jelentése a feudális rendszer megszüntetését és a társadalmi igazságosság növelését célozza.

Asszociációk

 • kizsákmányolás.
 • szabadság.
 • egyenlőség.
 • társadalmi reformok.
 • marxizmus.
 • proletárforradalom.
 • klasszikus liberális demokrácia.
 • munkásosztály.
 • átalakulás.

Szinonimák

 1. Anti-középkori.
 2. Anti-fényűzés.
 3. Anti-abszolutizmus.
 4. Anti-királyság.
 5. Anti-elnyomás.
 6. Anti-tőke.
 7. Szabadságjogokra törekvő.
 8. Felszabadító.
 9. Egyenlőséget támogató.
 10. Szabadságharcos.

Példamondatok

 1. A munkások széles körű támogatása az antifeudális mozgalmak céljának része volt.
 2. Az antifeudális törekvések a szegények és a nélkülözők védelmét célozták.
 3. Az antifeudális politikai erőfeszítések a földesurak hatalmának megtörése érdekében történtek.
 4. Az antifeudális gondolatok széles körben terjedtek el a 19. században.
 5. Az antifeudális mozgalmak megváltoztatták a társadalmi hierarchiát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: