Antikvár szó jelentése

Az antikvár szót sokan használják, de kevesen tudják, hogy pontosan mi is az antikvár szó jelentése. Az antikvár szó egy összetett szó, amelynek jelentése a következő: egy régi, értékes tárgy, amelyet azért használnak, mert értékes, vagy mert szimbolikus jelentéssel bír. Az antikvár szó első alkalommal a 17. században jelent meg, és azóta is használják azzal a jelentéssel, amit ma is használunk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az antikvár szó jelentését, annak eredetét és azt, hogy miként használják ma.

Lexikológia

Antikvár szó jelentése sokak számára első pillantásra homályos. Az antikvár egy olyan üzlet, amely régi, használt könyveket, fényképeket, lemezeket, műalkotásokat, bútorokat, ruhákat és egyéb tárgyakat árusít. Ezek az áruk általában régi, használt és gyakran különlegesek, és egy antikváriumban sokféle áru található. Az antikváriumokban általában szakértők és szakértelem szükséges ahhoz, hogy az áruk eredetét és értékét megállapítsák. A régi tárgyak gyűjtése, árusítása és vásárlása örömöt okozhat a gyűjtőknek, és sok ember számára egy antikvárium egy élmény, amit érdemes megosztani.

Etimológia

Az antikvár szó eredete az ógörög ‘antíkhein’ szónak köszönhető, ami annyit tesz, hogy ‘régi’ vagy ‘régi dolgok’. A szó először a 15. században jelent meg, amikor a régi, különleges tárgyakat keresők számára megnyíltak az első antikváriumok. Az antikváriumokban többek között könyvek, porcelánok, régiségek, régi bútorok és műtárgyak kerültek árusításra. Az antikváriumok népszerűsége a 19. század végén és a 20. század elején növekedett, amikor a régi tárgyak gyűjtése divatba jött. Az antikváriumokban ma is régi tárgyakat lehet találni, de sok helyen már modern tárgyakat is árusítanak.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint az antikvár szó jelentése „egy olyan bolt, amely régi, gyűjteményes értékű könyveket, festményeket, kézműves tárgyakat és hasonlókat árusít.” A Webster’s Dictionary szerint az antikvár „egy olyan üzlet, amely régi, gyűjteményes értékű tárgyakat árusít, mint például könyvek, festmények, kézműves tárgyak és hasonlók.” A Collins English Dictionary szerint az antikvár „egy olyan üzlet, amely régi, gyűjteményes értékű tárgyakat árusít, mint például könyvek, festmények, kézműves tárgyak és hasonlók. Az antikvár különösen népszerű a gyűjtők körében.” Az Urban Dictionary szerint az antikvár „egy olyan bolt, ahol régi, gyűjteményes értékű tárgyakat árusítanak, mint például könyvek, festmények, kézműves tárgyak és hasonlók. Az antikvárakban általában egyedi, régi tárgyakat lehet találni, amelyeket gyűjtők szeretnek.”.

Asszociációk

 • Régi könyvek.
 • Antiquáriusok.
 • Régiségek.
 • Könyvkiadás.
 • Könyvbörze.
 • Könyvaukció.
 • Könyvkereskedők.
 • Könyvjelzők.
 • Könyvfesztiválok.
 • Könyvgyűjtők.
 • Könyvkölcsönzés.

Szinonimák

 1. régiség.
 2. relikvia.
 3. lom.
 4. tárgy.
 5. múzeumi tárgy.
 6. régi darab.
 7. gyűjtemény.
 8. archaikus.
 9. antik.
 10. műemlék.

Példamondatok

 1. Az antikvárban szeretnék megnézni a régi könyveket.
 2. A szomszéd antikvárában találtam egy ritka könyvet.
 3. Az antikvár kirakataiban számtalan régi tárgyat láthatok.
 4. Az antikvárban a bútorok is nagyon régiek.
 5. Látogass el az antikvárba, ha szeretnél különleges ajándékot vásárolni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: