Anyaállam szó jelentése

Az „anyaállam” kifejezés az egyik leggyakrabban használt politikai fogalom, amely a modern nemzetállamokban gyakran felmerül. A kifejezés jelentése azonban sokak számára még mindig homályos, és nem mindenki érti pontosan, hogy mit is takar ez a fogalom. A következő cikkben bemutatjuk az „anyaállam” fogalmának jelentését, eredetét és használatát, hogy segítsünk tisztázni a kérdést.

Lexikológia

Az anyaállam fogalma az államelmélet és a nemzetközi jog egyik fontos fogalma. Az anyaállam a gyarmati területén élő, de az anyaországához tartozó népesség és az anyaország közötti köteléket jelenti. Az anyaállam a gyarmati területen élő emberek védelméért és jólétéért felelős, valamint az anyaországgal szoros gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatban áll. Az anyaállam és a gyarmati terület közötti kapcsolatok jellege az idők folyamán változott, de az anyaállam fogalma azóta is létezik és fontos szerepet játszik a nemzetközi kapcsolatokban.

Etimológia

Az „anyaállam” kifejezés eredete a történelem során gyökerezik. Az első feljegyzések a 17. században jelennek meg, amikor a hollandok használták az anyahajóra utalva, amely az újonnan alapított településekről érkezett. Az anyahajó volt az, amely az új településeket ellátta az élelemmel, vízzel és más alapvető szükségletekkel.

Az anyahajóhoz hasonlóan az „anyaállam” kifejezés is egy nagyobb államra utal, amely ellátja a kisebb államokat az élelemmel, vízzel és más szükségletekkel. Az anyahajó és az anyaállam hasonlósága az, hogy mindkettő az élet forrása a kisebb egységeknek.

Az anyaállam fogalmát később a brit birodalom terjesztette ki a gyarmati rendszerén keresztül. Az anyaállam volt az, amely irányította és ellenőrizte a gyarmatait, és ellátta őket az élelemmel, vízzel és más szükségletekkel. Az anyaállam gyakran használta a gyarmatokat a nyersanyagok és a gazdasági javak kitermelésére, amelyeket aztán a saját gazdaságában használt fel.

Az anyaállam fogalma azonban nem korlátozódik a gyarmati rendszerre. Az anyaállam kifejezést ma is használjuk, hogy utaljunk egy nagyobb, erősebb államra, amely irányítja és segíti a kisebb, gyengébb államokat. Az anyaállam fogalma azonban ma már nem annyira domináns, mint korábban volt, és sok ország független és önálló döntéseket hoz a politikájában és gazdaságában.

Jelentés különböző szótárakban

Az „anyaállam” szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Általánosságban azonban a fogalom azon államot jelöli, amelynek fennhatósága alatt egy másik terület vagy állam tartozik. Az anyaállam tehát gyakran egy nagyobb, erősebb, gazdagabb és fejlettebb állam, míg a hozzá tartozó terület vagy állam általában kisebb, gyengébb és kevésbé fejlett. Az anyaállam és a hozzá tartozó terület közötti kapcsolat lehet politikai, gazdasági, kulturális vagy egyéb jellegű. Az anyaállam szóhasználata a történelem során sokszor előfordult, például a gyarmatosítás idején vagy az Osztrák-Magyar Monarchia korában. Ma is használjuk a fogalmat, például az Egyesült Királyság és az USA kapcsolatára vagy a Spanyolország és Katalónia viszonyára utalva.

Asszociációk

 1. Magyarország.
 2. Államhatalom.
 3. Kormányzat.
 4. Jogrend.
 5. Politika.
 6. Nemzetközi kapcsolatok.
 7. Közigazgatás.
 8. Adózás.
 9. Választások.
 10. Törvényhozás.

Szinonimák

 • Magyarország.
 • Államunk.
 • Hazánk.
 • Országunk.
 • Köztársaságunk.
 • Nemzetünk.
 • Homelandom.
 • Haza.
 • Hazafias állam.
 • Magyar Köztársaság.

Példamondatok

 1. Az anyaállam feladata a polgárai védelme és jóléte.
 2. Az anyaállam felelős a közoktatás és az egészségügy biztosításáért.
 3. Az anyaállamnak kötelessége gondoskodni az idősek és a rászorulók ellátásáról.
 4. Az anyaállamnak fontos szerepe van a gazdaság és a munkaerőpiac szabályozásában.
 5. Az anyaállamnak felelőssége van a kulturális örökség megőrzésében és a kulturális élet támogatásában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: