Anyag szó jelentése

Az anyag szó sokféle jelentéssel bír, és számos területen használják. Az anyagok fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait tanulmányozva megismerhetjük a körülöttünk lévő világot. Ebben a cikkben röviden áttekintjük az anyag szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használják a különböző tudományterületekben.

Lexikológia

Az anyag egy olyan fogalom, amely a fizikai és kémiai tulajdonságokat jelenti. Az anyagok olyan anyagok, amelyek alapvetően megváltoztathatják a kémiai és fizikai tulajdonságaikat a környezetükben. Az anyagokból álló anyagok különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a sűrűség, a hővezetés, a hőkapacitás, a hőtágulás, a hőmérséklet-változás, a szilárdság, a rugalmasság, a színezés és a színezék. Ezek az anyagok egymással is kombinálhatók, hogy olyan anyagokat hozzanak létre, amelyek teljesítik a megfelelő funkciókat. Az anyagok különböző kémiai és fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek meghatározzák, hogy az anyagok hogyan viselkednek különböző körülmények között.

Etimológia

Az anyag szó eredete visszavezethető az angol nyelvben található material szóra, ami maga is a latin materia szóból származik. A materia szó a latin mater szóból ered, ami „anya” jelentést takar. A materia szó arra utal, hogy bármi, ami létezik, valamilyen anyagból áll, és ez az anyag a teremtés alkotóeleme. Ez a szó a középkori latinban is használatos volt, amikor az emberek a különböző anyagokat és alapanyagokat különböztették meg. A materia szót az első latin nyelvű szövegekben is megtaláljuk, ahol az anyagok különböző tulajdonságait írják le. A materia szó eredete tehát a latin nyelvben található, és arra utal, hogy bármi, ami létezik, anyagból van.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „anyag” számos jelentést hordoz, amelyek különböző szótárakban eltérő módon vannak definiálva. Az Oxford English Dictionary szerint az „anyag” szó jelentése „valamilyen fizikai dolog, amelyet egy olyan tárgyból szerezhetünk, amelyet használni, eladni vagy iparilag feldolgozni lehet.” Az American Heritage Dictionary szerint az „anyag” szó jelentése „valamilyen anyag, amelyet használni, eladni vagy iparilag feldolgozni lehet”. Az Encarta Dictionary szerint az „anyag” szó jelentése „valamilyen anyag, amelyet használni, eladni vagy iparilag feldolgozni lehet, vagy amelyet konkrétan használnak a gyártáshoz, mint például a nyersanyagok, szállítóeszközök, alkatrészek, valamint a végtermékek”.

Asszociációk

 • textil.
 • fém.
 • műanyag.
 • fa.
 • üveg.
 • kerámia.
 • beton.
 • szövet.
 • gumiköpeny.
 • kompozit.
 • szilikon.

Szinonimák

 1. anyagok: összetevők, alkotórészek, elemek, komponensek, alapanyagok.
 2. anyagok: szövetek, textíliák, szövetek, szövések, bőrök, műbőrök.
 3. anyagok: ásványok, vegyületek, ötvözetek, fémek, üvegek, porok, szilárdságok.

Példamondatok

 1. Az anyag meghatározza, hogy milyen lesz a ruha szerkezete.
 2. Az anyag, amit a bútorokhoz használtak, nagyon tömör és tartós.
 3. Az anyag, amelyet a szobába használtam, színe és textúrája nagyon különleges.
 4. Az anyag, amit a házunk építéséhez használtunk, ellenállt a szélnek és az esőnek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: