Anyakönyvez szó jelentése

Az anyakönyvezés egy olyan fontos folyamat, amelynek célja, hogy dokumentálja az egyén születését és halálát. Az anyakönyvezés szó jelentése tehát a születési és halálesemények regisztrálását jelenti. Az anyakönyvezés fontos szerepet játszik a jogalkotásban és a jogalkalmazásban, mivel a születési és haláleseményeket meg kell jegyezni, hogy azok bizonyítékként szolgáljanak, ha a jogalkalmazásban szükség van rájuk.

Lexikológia

Az anyakönyvezés egy fontos eljárás, amely segít biztosítani, hogy az egyének jogilag elismert személyként legyenek elismerve. Az anyakönyvezés egy olyan eljárás, amelyen keresztül egy gyermek születését, születési helyét, szüleit és más fontos információkat vezetnek be az ország anyakönyveibe. Az anyakönyvezés egy olyan folyamat, amely meghatározza egy személy jogállását és szerepét az adott társadalomban. Az anyakönyvezés segít biztosítani, hogy a gyermek jogosult legyen az állami segélyre, hogy jogosult legyen az állami által nyújtott előnyökre, és hogy jogosult legyen az állami támogatásokra. Az anyakönyvezés segít biztosítani, hogy a gyermek jogosult legyen az állami által nyújtott állampolgárságra és hogy jogosult legyen az állami által nyújtott egyéb szolgáltatásokra. Az anyakönyvezés segít biztosítani, hogy a gyermek jogosult legyen az állami által nyújtott személyes adatok védelmére, és hogy jogosult legyen az állami által nyújtott biztonsági szolgáltatásokra.

Etimológia

A szó „anyakönyvez” eredete a 17. században kezdődik. Az első említése egy 1638-ban írt angol dokumentumban található, melyben a királyi törvényeket tartalmazó jegyzőkönyvek szerepelnek. A szó eredetileg a „királyi jegyzőkönyvek” (Royal Books) szavakból ered. Azok a jegyzőkönyvek, melyeket a királyi helytartók állítottak össze, hogy nyilvántartsák az ország egyes területein történt eseményeket. Ezek a jegyzőkönyvek tartalmazták a földbirtokok, a birtokosok, a városok és a falvak adatait is. Ezeket az adatokat az anyakönyvezők gyűjtötték össze, így a szó „anyakönyvez” az ő munkájukra utal.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „anyakönyvez” a legtöbb szótárban egy adott személy, esemény, dolog vagy hely létezését, előfordulását, előzményeit, stb. dokumentálását jelenti. Az anyakönyvezés egy olyan folyamat, amely lehetővé teszi, hogy egy adott személy, esemény vagy dolog létezését, előfordulását és egyéb jellemzőit hivatalos dokumentumban rögzítsék. A nyilvántartások lehetnek írásos, elektronikus vagy számítógépes formában, és számos szervezet, állam és intézmény használja őket. Az anyakönyvezés lehetővé teszi, hogy egy adott személy, esemény vagy dolog létezését, előfordulását és egyéb jellemzőit hivatalosan dokumentálják, és ez segíti a társadalmi, gazdasági és kulturális rendszerek működését.

Asszociációk

 • könyvtár.
 • könyv.
 • dokumentum.
 • adatbázis.
 • információ.
 • archiválás.
 • katalogizálás.
 • könyvtáros.
 • rendszerezés.
 • számítógépes nyilvántartás.

Szinonimák

1. regisztrál, 2. jegyzék, 3. katalogizál, 4. nyilvántart, 5. listáz, 6. indexel, 7. könyvel, 8. könyvtároz, 9. dokumentál, 10. rögzít.

Példamondatok

 1. Az anyakönyvező megvizsgálta a dokumentumokat, hogy biztosítsa, hogy minden rendben van.
 2. Az anyakönyvezés szükséges ahhoz, hogy megerősítsük a személyazonosságot.
 3. Az anyakönyvezéssel kapcsolatos ügyintézés hosszadalmas folyamat.
 4. A hivatalos anyakönyvezés elengedhetetlen ahhoz, hogy jogilag érvényesíthessük a jogainkat.
 5. Az anyakönyvezés elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk a személyes adatok biztonságát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: