Apadás szó jelentése

A szó „apadás” többféle értelmezése lehet, és ez a jelentés függhet a kontextustól. Az apadás szó alapvetően azt jelenti, hogy egy adott anyag, például víz, csökken. Az apadás más jelentéseket is tartalmazhat, amelyek különböző kontextusokban használhatók. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó különböző jelentéseit, és megpróbáljuk megérteni, hogyan lehet ezt a szót a különböző kontextusokban használni.

Lexikológia

Apadás lexikológiai meghatározása a következő: „Apadás a szavak, kifejezések, szólások, közmondások, nyelvi konstrukciók stb. használatának és szókincsének fokozatos csökkenése, amelyet a társadalmi és technológiai változások, a kulturális átalakulások, a nyelvi kontaktusok stb. okoznak.” A nyelvészek szerint az apadás a nyelvek természetes evolúciójának része. Az apadás folyamata lehet lassú, de lehet gyors is. Például a köznyelvben használatos szavak, kifejezések és szólások gyakran eltűnnek, mivel a köznyelvben használatos szavak, kifejezések és szólások gyakran elavultak, kihaltak vagy feledésbe merültek. A nyelvészek szerint a nyelvi apadás folyamata gyakran olyan gyors, hogy a nyelvészeknek gyakran nincs elég idejük, hogy megértsék és dokumentálják a változásokat.

Etimológia

A szó „apadás” eredete a latin „pandere” szóból származik, amelynek jelentése „feloldani” vagy „elosztani”. A kifejezés a 16. században jelent meg, amikor a nyomtatott nyelv használata elterjedt Európában. A szó első megjelenése a „Pandectae” latin szövegben, amely egy középkori joggyűjtemény volt. Azt is jelentheti, hogy a szó eredete a görög „pandektis” szóból származik, amelynek jelentése „minden”. Az apadás eredeti jelentése tehát „elosztani”, „feloldani” vagy „minden”.

Jelentés különböző szótárakban

Apadás szó jelentése a legtöbb szótárban „csökkenés” vagy „csökkentés” értelemben használatos. Az apadás szó számos kontextusban használható, és többféle módon is megfogalmazható. Az apadás leggyakrabban a folyók, tavak, folyamok, tengerszintek és a vízkészlet csökkenésére utal. Az apadás ugyanakkor a költségvetési kiadások csökkenésére, a termelékenység csökkenésére, a készletek csökkenésére és a tőke eróziójára is utalhat. Az apadás jelentése továbbá a természeti katasztrófák és a környezeti változások következményeként is megjelenhet. Az apadás szó továbbá az emberi kapcsolatok csökkenésére is utalhat, mint például a barátságok, a családi kapcsolatok és a romantikus kapcsolatok esetében.

Asszociációk

„Apadás” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik leggyakoribb asszociáció a természeti erőforrások fogyása, mint például a víz, a földművelésre használt talajok, vagy a fák veszélyeztetettsége. Az ilyen környezeti apadások a klímaváltozás által okozott veszélyektől függnek, amelyek nagy erőfeszítéseket igényelnek a megakadályozásához. Ugyanakkor a szó sok más értelmezést is magában foglalhat, beleértve az emberek szociális, kulturális, gazdasági, és egyéb szempontból tapasztalható apadását is. Az ilyen típusú apadások gyakran társadalmi konfliktusokhoz vezetnek, amelyeket csak a társadalmi igazságosság és a társadalmi egyenlőség kialakításával lehet megoldani.

Szinonimák

 1. Megszakítás.
 2. Felfüggesztés.
 3. Eltolás.
 4. Megállás.
 5. Késleltetés.
 6. Kihagyás.
 7. Közbeszúrás.
 8. Intervallum.
 9. Szüneteltetés.
 10. Megszakadás.

Antonímák

Apadás szó antonimái közé tartoznak a növekedés, az emelkedés, a fokozódás, a szaporodás és a tágulás. Ezek a szavak szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és általában azt jelentik, hogy valami nagyobb, nagyobb mértékben van jelen. Például a növekedés azt jelenti, hogy valami nagyobb, mint volt, míg az emelkedés azt jelenti, hogy valami magasabb, mint volt. A fokozódás azt jelenti, hogy valami gyorsabban nő, míg a szaporodás azt jelenti, hogy több dolog van jelen. Végül, a tágulás azt jelenti, hogy valami terjed, vagy terjed.

Példamondatok

 1. Az apádás közöttünk már régóta megszokott dolog.
 2. A városban sokan szoktak összejönni apádásra.
 3. A közös apádás a legjobb módja annak, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz.
 4. Minden évben szeretettel várunk mindenkit az apádásunkra.
 5. Az apádásainkon számos finomság közül választhatsz.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: