Apátia szó jelentése

Az apátia egy olyan állapot, amelyben az egyén elveszti az érdeklődését és/vagy motivációját az élet dolgai iránt. Az apátia jelentése sokféle lehet, de általában azt jelenti, hogy az egyén nem érez érdeklődést a környezete iránt, nem érez motivációt a célok eléréséhez, és nem érzékeli a személyes érdekeit. Az apátia egy olyan állapot, amelyet sok ember tapasztal, és amelynek sokféle oka lehet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentése van az apátia szónak, és hogyan lehet ezt a problémát kezelni.

Lexikológia

Apátia a szó legszorosabb értelmében az érdektelenséget jelenti. Az apátiát a személy nem képes érzelmileg reagálni a külső körülményekre, nem érdekli őket a történések, és nem érzékelik a szorongást, bármilyen állapotban is vannak. Az apátiát gyakran összetévesztik a depresszióval, mivel a két állapot hasonló tüneteket mutat, de különböznek egymástól. Míg a depresszióban a személy szomorúságot és szorongást érez, az apátiában a személy érdektelen és érzelmileg elszigetelten érzi magát. Az apátiát sokféle ok okozhatja, beleértve a fáradtságot, a szorongást, a szomorúságot és a krónikus betegségeket. Az apátiával kapcsolatos kezelések közé tartozik a pszichoterápia, a gyógyszeres kezelés és a személyes gyakorlatok, mint például a meditáció.

Etimológia

Az apátia szó eredete a görög „apatheia” szóból származik, ami maga magában „érzéketlenséget” jelent. A szó először a 17. században jelent meg a filozófiai szövegekben, amikor René Descartes használta, hogy leírja a tudatlan állapotokat. Az apátia szót tovább használták, hogy leírják az emberek érzelmi állapotát, amikor a külvilág iránti érdeklődés hiányzik. Az apátia szó gyakran használják a pszichológiában, hogy leírja az emberek mentális állapotát, amikor nem érzékelnek semmit, és nem válaszolnak semmilyen külső ingerekre.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „apátia” a Webster szótárban a következőképpen van definiálva: „egy állapot, amikor a személynek nincs érdeklődése, motivációja vagy érzelme a dolgok iránt, amelyek korábban fontosak voltak számára”. A szó Oxford szótárban az alábbiaképpen van definiálva: „a motiváció, érzelem vagy érdeklődés hiánya, amelyet egy személynek a dolgok iránt érezhetnek”. A Cambridge szótárban a következőképpen van definiálva: „egy állapot, amelyben egy személynek nincs érdeklődése vagy motivációja azokra a dolgokra, amelyek korábban fontosak voltak számára”.

Asszociációk

 • közömbösség.
 • érdektelenség.
 • letargia.
 • fásultság.
 • bátortalanság.
 • reménytelenség.
 • passzivitás.
 • szomorúság.
 • depresszió.

Szinonimák

 1. Közöny.
 2. Érdektelenség.
 3. Szomorúság.
 4. Elbizakodottság.
 5. Kedvetlenség.
 6. Letargia.
 7. Fásultság.
 8. Unalom.
 9. Elszántság.
 10. Kedvtlenség.

Példamondatok

 1. A depresszió és az apátia között szoros kapcsolat van.
 2. Az apátia miatt nem érdekelte semmi, ami körülötte történt.
 3. Az apátia és a szomorúság gyakran együtt járnak.
 4. A beteg apátiába süllyedt, és nem volt hajlandó küzdeni a betegségéért.
 5. Az apátia és a kedvetlenség egyre növekvő problémává vált.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: