Árajánlat szó jelentése

Az árajánlat egy olyan dokumentum, amelyet egy szolgáltató vagy vállalkozó küld egy vevőnek, hogy részletesen ismertesse a szolgáltatását vagy termékét, valamint az árat, amelyet a vevőnek fizetnie kell. Az árajánlatok segítenek a vevőknek az igényeiknek megfelelő szolgáltatást vagy terméket kiválasztani, mivel lehetővé teszik, hogy összehasonlítsák a különböző lehetőségeket. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az árajánlatok jelentését, és bemutatjuk, hogyan használhatók a vevők számára.

Lexikológia

A szó árajánlat egy jogi fogalom, amely azt jelenti, hogy egy személy vagy vállalat kifejezett engedményt nyújt, amikor valamit elad. Általában ez egy olyan ajánlat, amelyet a vevőnek ajánlanak, hogy megvásárolja a terméket vagy szolgáltatást. A szó árajánlat lehet egy konkrét összeg, vagy egy árképzési struktúra, amely megadja, hogy a vevő mekkora összeget kell fizetnie a termék vagy szolgáltatás megvásárlásához. A szó árajánlatnak kötelezőnek kell lennie, hogy a vevő kötelezettséget vállaljon, és fizessen a termék vagy szolgáltatás megvásárlásáért.

Etimológia

A szó eredete a franciából származik. A „proposer” szóból származik, ami magában foglalja a „propose” igét, ami javaslatot jelent. A proposer szót a középkori francia nyelvben használták, jelentése pedig „befizetni, hogy valamit árajánlatként bemutassanak”. A szó eredete azonban még régebbre nyúlik vissza, a latin „propositum” szóból, ami magában foglalja a „proposere” igét, ami jelentése „előre javasolt”. A propositum szót a római korban használták, és egy közös javaslatot jelentett.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary szerint az árajánlat szó jelentése az, hogy „a(z) (valakitől származó) ajánlat, hogy valamit eladjanak, bérbe adjanak vagy bármilyen más szerződési feltétel alapján nyújtsanak valakinek.” A Merriam-Webster szótár szerint az árajánlat szó jelentése „egy ajánlat, amely a vásárló számára megadja egy termék vagy szolgáltatás árát és feltételeit”. A Cambridge Dictionary szerint az árajánlat szó jelentése „egy olyan ajánlat, amelyben egy cég megadja, hogy milyen áron és feltételekkel kínál valamit”.

Asszociációk

 • ajánlás.
 • szerződés.
 • kedvezmény.
 • árengedmény.
 • szolgáltatás.
 • termék.
 • üzlet.
 • kínálat.
 • árfolyam.
 • megállapodás.

Szinonimák

 1. Ajánlat.
 2. Kínálat.
 3. Támogatás.
 4. Megállapodás.
 5. Csomag.
 6. Felajánlás.
 7. Szolgáltatás.
 8. Feltételek.
 9. Értékelés.
 10. Bemutatás.

Példamondatok

 1. Készítsen nekünk egy részletes árajánlatot a projekt költségeire.
 2. Az árajánlat a következő költségeket tartalmazza.
 3. Az árajánlatot a vállalat által meghatározott határidőre kell benyújtani.
 4. Kérjük, hogy küldjen nekünk egy részletes árajánlatot a szolgáltatásokról.
 5. Az árajánlatot a lehető leghamarabb el kell küldeni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: