Aranyeső szó jelentése

Az aranyeső egy régi mondai motívum, amely számos kultúrában megjelenik. Az aranyeső jelentése és szimbolikája nagyban eltérhet egyes kultúrák között, de általában a jólét, a gazdagság és a szerencsés események jelképeként értelmezhető. Az aranyeső jelentése egyes kultúrákban a királyság és a szentesség jelképe is lehet. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk az aranyeső jelentését és szimbolikáját különböző kultúrákban.

Lexikológia

Az aranyeső egy kifejezés, amelyet a bibliai történetekben használnak, amikor a mennyből folyó arany hullott az emberekre. Ez a kifejezés a jókívánságok, áldások és bőség jelképének tekinthető. Az aranyeső a pozitív energiák és a szeretet jelképe is. Azt jelenti, hogy az áldások és a szeretet áradása eléri az embereket, akik megérdemlik. Ez azt is jelenti, hogy a jóság és a szeretet mindenkinek megadatik, aki megérdemli. Ez az áldás nem csak az emberekre, hanem a Földre is árad. Az aranyeső azt is jelenti, hogy mindenkinek meg kell fogadnia a jóságot és a szeretetet, és ezeket át kell adnia másoknak is.

Etimológia

Az aranyeső szó eredete a görög mitológiában gyökerezik. Az egyik legismertebb mítosz szerint Zeusz, a görög istenek főistene, szerelmes volt Ganymedészbe, egy fiatal fiúba. Zeusz úgy döntött, hogy megajándékozza Ganymedészt arannyal. Ezek az aranycseppek lehulltak az égből, ahogyan Zeusz megcsókolta Ganymedészt. Ezt az eseményt szimbolizálja az aranyeső fogalma.

Jelentés különböző szótárakban

Az aranyeső szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint aranyeső az, amikor a felhők arany színűek, és olyan sok aranyat hullatnak, hogy a föld úgy tűnik, mintha aranyból volna. A Merriam-Webster szótár szerint az aranyeső egy bibliai kifejezés, amely arra utal, hogy Isten aranyat hullatott az égből az emberekre. A Cambridge Dictionary szerint aranyeső egy kifejezés, amely arra utal, hogy sok szerencsét és jólétet hoz.

Asszociációk

 • esőcseppek.
 • napfény.
 • öröm.
 • szépség.
 • szivárvány.
 • béke.
 • virágok.
 • szabadság.
 • boldogság.
 • álom.

Szinonimák

 1. Esőarany.
 2. Aranyesés.
 3. Aranyhullás.
 4. Aranycsapás.
 5. Aranyzápor.
 6. Aranyzuhogás.
 7. Aranyhullám.
 8. Aranycsillagok.
 9. Aranylázadás.
 10. Aranycsoda.

Példamondatok

 1. A szép napsütésben az aranyeső olyan gyönyörű látványt nyújtott, hogy elállt a lélegzetem.
 2. A kertünkben szétszórt aranyesőt találtam a fűben.
 3. Az aranyesőt szerettem volna megfogni, de a szél elvitte.
 4. Az aranyeső a naplementében színes fényeket vetített a falra.
 5. Az aranyeső csendesen hullott az ablakon keresztül.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: