Aránylag szó jelentése

A „aránylag” szó egy olyan kifejezés, amely általában a viszonyok, különbségek, összehasonlítások vagy a mértékek kifejezésére szolgál. Ez a szó gyakran használatos a különböző kontextusokban, és a jelentését a kontextus határozza meg. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „aránylag” szó jelentését, és bemutatunk néhány példát a helyes használatára.

Lexikológia

Az arány fogalma azt jelenti, hogy két dolog, vagy több dolog hasonlóságát jelzi. Az arányokat leggyakrabban két szám vagy mennyiség hányadosának megadásával írjuk le. Az arányok leírására szolgáló képlet szerint a két szám vagy mennyiség hányada egy adott szám, amelyet aránynak nevezünk. Az arányok használata olyan sokrétű, hogy szinte mindent meg tudunk határozni vele. Az arányok alkalmazásai közé tartozik a táplálkozási arányok meghatározása, a költségvetési arányok meghatározása, a méretarányok meghatározása, és még sok más. Az arányok segítségével könnyedén meghatározhatjuk a két dolog, vagy több dolog közötti viszonyt.

Etimológia

Az aránylag szó eredete több mint 200 évre vezethető vissza. Az angolban először az 1800-as évek végén jelent meg, a francia relatif szóból származik. A relatif szó egy latin kifejezésből, a relativus kifejezésből származik, amely maga is a refero szóból ered. A refero szó jelentése „visszatérni” vagy „visszahozni”, ami azt sugallja, hogy az aránylag szó eredetileg kapcsolatot jelölt két dolog között. Az aránylag szó általában azt jelenti, hogy a két dolog között bizonyos mértékű hasonlóság van.

Jelentés különböző szótárakban

Aránylag szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary jelentése szerint aránylag olyan kifejezés, amelyet használnak arra, hogy valamit összehasonlítsanak más dolgokkal, és általában használják az összehasonlításokat egy relatív szinten. Merriam-Webster szótár jelentése szerint aránylag olyan kifejezés, amelyet használnak arra, hogy valamit összehasonlítsanak más dolgokkal, és általában használják az összehasonlításokat azok relatív mértékében. A Cambridge English Dictionary jelentése szerint aránylag olyan kifejezés, amelyet használnak arra, hogy valamit összehasonlítsanak más dolgokkal, és általában használják az összehasonlításokat azok relatív értékében.

Asszociációk

 • meglehetősen.
 • relatíve.
 • átlagosan.
 • eléggé.
 • körülbelül.
 • közepesen.

Szinonimák

 1. Relative.
 2. Fairly.
 3. Relatively.
 4. Moderately.
 5. Comparatively.
 6. Reasonably.
 7. Approximately.
 8. Roughly.
 9. Practically.
 10. Nearly.

Példamondatok

 1. Az aránylag magas árak miatt sokan nem tudják megvenni a terméket.
 2. Az aránylag kicsi lakásban nehéz volt elférni négy embernek.
 3. Az aránylag szűk határidő miatt nehézségekbe ütközött az átadás.
 4. Az aránylag korai időpontban kellett elindulnunk, hogy időben odaérjünk.
 5. Az aránylag kedvező árfolyamok miatt sokan vásároltak devizát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: