Arányosság szó jelentése

Az arányosság fogalma közismert, de mégis sokan nem tudják pontosan, hogy mit is jelent. Az arányosság szó jelentése sokféleképpen értelmezhető, de alapvetően azt jelenti, hogy bizonyos dolgoknak megfelelő mértékben kell lenniük egymáshoz viszonyítva. Ez a koncepció számos területen használatos, például a mérnöki tervezésben, a matematikában, a társadalmi egyenlőségben és a közgazdaságban. Ebben a cikkben részletesebben kifejtjük, hogy mi az arányosság szó jelentése, és hogyan használják a gyakorlatban.

Lexikológia

A szó arányosság a számok kapcsolatát jelenti. Olyan kapcsolatot, amelyben az egyik szám növekedésével a másik szám is növekszik, vagy csökken. Például, ha egy fizikai erő növekszik, akkor az eredményül kapott mozgási erő is növekszik. Egy másik példa, ha a vállalat bevételei növekednek, akkor a befektetői profit is növekedni fog. A szó arányosság segít abban, hogy megértsük, hogyan érintik egymást a különböző számok, és hogyan hatnak egymásra.

Etimológia

A szó „arányosság” latin eredetű, a „proportionem” igéből származik. A proportionem szó maga is a „pro” (előre) és a „portio” (rész) szavak összevonásából származik. Az arányosság kifejezés azt jelenti, hogy két dolog, vagy egymással összehasonlított dolgok között egyensúly létezik. A kifejezés a matematikában használatos, ahol egymáshoz viszonyított adatokat hasonlít össze. Az arányosság fogalma más területeken is használatos, például a munkaerőpiaci képzésben, ahol egy adott szakma elvárt képzettségének megfelelő arányban kell teljesíteni a vállalatoknak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó arányosság a legtöbb szótárban a következőképpen van definiálva: „A két dolog, amelyek kapcsolatban állnak egymással, egymással való összhangban vannak, és kölcsönösen egymáshoz viszonyítva meghatározott arányban vannak összekapcsolva.” Az arányosság különböző formában jelentkezhet, és lehet a számok, a méretek és a színek közötti összehasonlítás, vagy a szövegek, a képek és a videók közötti összehasonlítás. Az arányosság fontos az alkotói munkához, mivel segít a dolgoknak a megfelelő méretben és arányban való elhelyezésében. Az arányosság segíthet a szöveg, a kép és a videó megfelelő elhelyezésében, hogy a tartalom értelmes és szép legyen.

Asszociációk

 • Megfelelőség.
 • Kiegyensúlyozottság.
 • Egység.
 • Igazságosság.
 • Mérleg.
 • Egyenlőség.
 • Harmonikus.
 • Proporció.

Szinonimák

Egyenlőség, kiegyensúlyozottság, arány, kiegyensúlyozottság, mértékletesség, proporció, harmónia, hányadosság.

Példamondatok

 1. Az arányosság megőrzése fontos ahhoz, hogy a döntéseink ésszerűek legyenek.
 2. A munka és pihenés arányosságának megőrzése kulcsfontosságú a fizikai és mentális egészségünk szempontjából.
 3. A szabályozásoknak arányosságra kell törekedniük, hogy a jogosultságok ne legyenek túlzottan korlátozva.
 4. Az arányosság megteremtése kulcsfontosságú a jó kormányzás szempontjából.
 5. Az arányosság biztosítása fontos ahhoz, hogy az igazságos büntetések kiszabására kerüljön sor.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: