Árboc szó jelentése

Az árboc egy fontos része az árbocos hajóknak, melyeket már több mint ezer éve használnak a hajózásban. Az árboc a hajó orrának, a hajótestnek és a vitorláknak a támasza. Az árboc jelentése sokféle lehet, de általában egy magas, hosszú, ívelt rúd, amelyet a hajó orrán helyeznek el. Az árboc szó a latin arbor szóból származik, amely magában foglalja a fa koncepcióját. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az árboc szó jelentését.

Lexikológia

A szó árboc egy közösségi szó, amelyet a nyelvészek használnak annak meghatározására, hogy egy szó milyen jelentéssel bír. A szó árboc egy olyan jelölőrendszer, amely segít a szavak jelentésének meghatározásában. Az árbocok általában kétféle módon ábrázolják a szavak jelentését: egyrészt szintaktikai szempontból, másrészt szemantikai szempontból. A szintaktikai árbocok egy szó jelentését mutatják, amelyeket a nyelvészek használnak a szavak helyes használatának meghatározásához. A szemantikai árbocok egy szó jelentésének összetevőit mutatják be, amelyeket a nyelvészek használnak a szó jelentésének pontos meghatározásához.

Etimológia

A szó „árboc” eredetével kapcsolatban vannak eltérő nézetek. Az egyik nézet szerint a szó eredete a latin „arcus” szóból származik, ami „íj” jelentéssel bír. Ez a nézet szerint azt jelentené, hogy az árboc eredetileg egy íj volt, amit hajókon használtak. A másik nézet szerint a szó eredete egy germán szóból származik, ami „harang” jelentéssel bír. Ez azt jelentené, hogy az árboc eredetileg egy harang volt, amit hajókon használtak. Az igazság valószínűleg valahol a kettő között van, és az árboc eredetileg egy íj-szerű harang volt, amit hajókon használtak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „árboc” a legtöbb szótárban a következőképpen van meghatározva: „Egy hosszú, vékony fémcső, amely a hajó orrát és a vitorláit tartja a magasba.” Az árboc egyik fő funkciója, hogy a hajó orrát a víz felszínén tartsa, míg a másik a vitorlák felfüggesztéséhez szükséges erőt biztosítsa. Az árbocok általában fémből készülnek, és általában egy központi oszlopból és egy vagy több oldalsó oszlopból állnak. Az árbocok számos más módon is használhatók, például hajók és hajók közötti közlekedés közben, hídépítéshez, vízszintes és függőleges erők feltárásához, valamint kötél- és kötelek felfüggesztéséhez.

Asszociációk

 • hajó.
 • víz.
 • evezés.
 • csónak.
 • vitorlázás.
 • kikötő.
 • tenger.
 • part.
 • halászat.

Szinonimák

1. hajó; 2. bárka; 3. csónak; 4. vízi jármű; 5. fedélzeti jármű; 6. vízi közlekedési eszköz; 7. vízi hajó; 8. vízi szállító; 9. hajózási eszköz; 10. komp.

Példamondatok

 1. Az árboc nagy teherbírású, így a vitorlásokat stabilan tartja a vízen.
 2. Az árboc kulcsfontosságú része a vitorlásoknak, hogy megállapítsák az irányt.
 3. Az árboc készítéséhez szükség van nagy precizitásra és szakértelemre.
 4. Az árboc képes a szél ellenállását csökkenteni a vitorlásokon.
 5. Az árboc a vitorlások számára biztosítja a megfelelő stabilitást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: