Árcédula szó jelentése

Az árcédula egy közös szóhasználat a kereskedelemben és a számlázásban, amelyet a vásárlóknak adnak, hogy megmutassák, hogy mennyit fizetnek a termékért. Az árcédula általában egy kis papír, amely tartalmazza a termék nevét, árát és adót, ha van. Az árcédula jelentése az, hogy a vásárlók tudják, hogy mennyit kell fizetniük a termékért, és hogy biztosítsák, hogy a vállalatok megfelelően számlázzák ki a termékeket.

Lexikológia

Az árcédula lexikológiai jelentősége azon alapul, hogy az árcédulák használata számos kultúra körében széles körben elterjedt. Az árcédulákat általában a kereskedők használják, hogy jelezzék a termékek árát, és a vásárlók használják, hogy megtudják, mennyibe kerül egy termék. Az árcédulák egy különleges típusú jelek, amelyeket a társadalom használ, hogy információt nyújtson a vásárlásról. Az árcédulák gyakran használtak a vásárlók és a kereskedők közötti kommunikációhoz, hogy meghatározzák a termékek árát. Az árcédulák lehetnek papír alapúak, képernyő alapúak, állandóan frissített adatbázisok alapján, vagy akár elektronikusan is. Az árcédulák gyakran tartalmazzák a termék nevét, árát, mennyiségét, valamint a vásárlók nevét és címét, ha szükséges.

Etimológia

A szó „árcédula” a 17. században jelent meg először a nyelvben. A szó eredete a latin chartula szóból ered, ami magában foglalja az „okmány” jelentését. A chartula szó a charta („pecsételt okmány”) és a schedula („rövid okmány”) szavak összevonásából ered. A chartula szó a középkorban sokféle okmányra használták, beleértve a szerződéseket, a bizonyítványokat és a jegyzékeket. Ebből a szóból alakult ki a franciák által „arrete”-nak nevezett szó, ami magában foglalja az „okmány”, „rendelkezés” és „rendelet” jelentését. A „arrete” szó az angolba került, és „arrest”-ként vált ismertté. Az angol „arrest” szó először a 17. században jelent meg, és az angol „arrestment” szóból ered. Az „arrestment” szó magában foglalja a „árcédula” jelentését, ami egy olyan okmány, amely szabályozza az árakat és a kereskedelmi tevékenységeket.

Jelentés különböző szótárakban

Az árcédula szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet, de általában egy olyan címkét jelent, amelyen a termék ára, illetve más fontos információk szerepelnek. Az árcédula lehet egy kis, papíralapú címke, amelyet a termék dobozán vagy csomagolásán helyeznek el, vagy egy nagyobb, kartonlapra nyomtatott címke, amelyet a boltokban helyeznek el a termékek mellett. Az árcédulán szereplő információk között szerepelhet a termék neve, ára, gyártója, lejárati dátuma, súlya, stb. Az árcédulák segítségével a vásárlók könnyedén megtudhatják, hogy milyen terméket és mennyiért vásárolnak.

Asszociációk

Az „árcédula” szónak sokféle asszociációja van, amelyek mindegyike a fogyasztók életében jelen van. Az egyik legáltalánosabb asszociáció a vásárlás. Amikor egy fogyasztó elmegy a boltba, először az árcédulákat nézi meg, hogy megtudja, milyen áron kaphatja meg a terméket. Az árcédulák segítségével a fogyasztók tudják, hogy mely termékeket vásárolhatják meg, és melyeket kerüljék el. Az árcédulák az ár mellett más fontos információkat is tartalmazhatnak, mint például a termék lejárati dátuma, a gyártó neve, a termék jellemzői, stb. Az árcédulák segítenek a fogyasztóknak a vásárlás során, hogy biztosan megkapják a megfelelő terméket, és megfelelő áron vásárolhassanak.

Szinonimák

 1. Okmány.
 2. Személyi igazolvány.
 3. Személyazonosító igazolás.
 4. Személyazonosító dokumentum.
 5. Személyi azonosító.
 6. Személyi igazolás.
 7. Azonosító igazolás.
 8. Személyazonosító kártya.
 9. Útlevél.
 10. Címigazolás.

Antonímák

A „árcédula” szónak számos antonimája létezik. Ezek közé tartozik a „kupon”, a „kedvezmény”, a „csomagolóanyag” és a „promóció”. A kuponok olyan kedvezmények, amelyeket üzletek, szolgáltatások és termékek biztosítanak a vásárlóknak. A csomagolóanyagok olyan darabok, amelyeket az üzletek a termékeikhez adnak, hogy megvédjék azokat a sérülésektől. A promóciók olyan események, amelyeket az üzletek szerveznek, hogy növeljék a vásárlók érdeklődését a termékeik iránt.

Példamondatok

 1. Az új árcédula megmutatja, hogy a termék ára megemelkedett.
 2. Az árcédulán láthatóak a részletek a termék áráról.
 3. Az árcédula szerint a termék most akciós.
 4. Az árcédula segítségével könnyen ellenőrizhető a termék ára.
 5. Az árcédula alapján a termék meglehetősen drága.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: