Archaizmus szó jelentése

Az archaizmusok olyan szavak, kifejezések és konstrukciók, amelyek régebben használatosak voltak, de mára elavultak. Ezeket a szavakat, kifejezéseket és konstrukciókat általában a költészetben, a szólásokban és a nyelvészetben használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az archaizmusok szó jelentését, és megtudjuk, hogy mikor használják őket.

Lexikológia

Az archaizmus egy olyan kifejezésmód, amely egy régebbi szóhasználatot használ. Ez a szóhasználat lehet egy régebbi nyelv, szokás vagy stílus. Archaikus kifejezések gyakran olyan szavak, amelyeket már régóta nem használnak a köznyelvben, vagy olyan szavak, amelyeket újabban csak nagyon ritkán használnak. Az archaizmus használata számos módon segíthet abban, hogy a szöveg egyedi és különleges legyen. Az archaizmusok használata segíthet abban, hogy a szöveg egyedülálló és színes legyen, és különleges kifejezéseket használjon. Az archaizmusok használata segít abban, hogy a szöveg szinte élővé váljon, és olyan hatást keltsen, mintha valaki egy könyvből olvasna.

Etimológia

Az archaizmus szó eredete a görög ‘archaikos’ szóból származik, amelynek jelentése „régi” vagy „ősi”. Az archaizmusok általában azok a szavak, kifejezések vagy nyelvi konstrukciók, amelyek régen használatosak voltak, de ma már nem. A tudományos nyelvészetben az archaizmusok olyan szavak, amelyek a nyelv hagyományos formáját képviselik, és azokat a szavakat jelentik, amelyeket a nyelv fejlődése során elhagytak. Az archaizmusok az irodalmi művekben is gyakran használatosak, és segítenek a művek eredeti hangulatának megteremtésében.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban megtalálható archaizmus szó jelentése általában egy olyan szó, amely régi, elavult, régies formában van megőrzve, vagy egy olyan szó, amelyet már régen nem használnak. Az archaizmusok leggyakrabban régi nyelvekben, így a latinban, görögben, arámában és óangolban találhatók meg. Ezek a szavak már régen nem használatosak, de sok szótárban megtalálhatók. Az archaizmusok olyan szavak, amelyeket a modern nyelvekben nem használnak, de még mindig fontosak lehetnek a helyesírás és a helyesírási szabályok megértéséhez. Az archaizmusok jelentése is eltérő lehet attól függően, hogy melyik nyelvben fordulnak elő.

Asszociációk

 • régi szokások.
 • közmondások.
 • régi nyelv.
 • ősi hagyományok.
 • költői stílus.
 • középkori nyelv.
 • régies szavak.

Szinonimák

 1. Régiség.
 2. Régi szó.
 3. Antikvitás.
 4. Köznapi nyelv.
 5. Régies szó.
 6. Archaikus szó.
 7. Köznapi mondat.
 8. Régi mondat.
 9. Időszámítás.
 10. Régi nyelv.

Példamondatok

 1. Az archaizmusok használata a mai nyelvhasználatban elavult.
 2. Az archaizmusok sokféle formában megjelenhetnek a nyelvben.
 3. Az archaizmusok használata a költői nyelvben még mindig népszerű.
 4. Az archaizmusok gyakran használatosak az irodalmi művekben.
 5. Az archaizmusok használata segíthet a szöveg időbeli meghatározásában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: