Arcképfestő szó jelentése

Az arcképfestés egy régi művészeti forma, ami az elmúlt évszázadokban számos kultúrában megjelent. Az arcképfestés egy olyan művészi technika, amelyben az alkotók festményeket készítenek a személyek arcáról. A technika mögött álló koncepciók és a festmények sokfélék lehetnek, de a cél mindig ugyanaz: megörökíteni egy személy arcvonásait és személyiségét a művészeti megjelenítés segítségével. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mit jelent az arcképfestés, és hogyan használják más kultúrákban.

Lexikológia

Arcképfestés a művészeti technikák egyik ága, amely a portréfestés művészeti ágának tekinthető. A portréfestéssel ellentétben, az arcképfestés kifejezetten az arc részleteit központi szereppel bíró művészeti technikát jelent. Az arcképfestés gyakran használja a kontúrozást, a színeket és a textúrákat, hogy egy egyedi arcot teremtsen. Az arcképfestés többnyire a különleges eseményeken, például a születésnapokon, az esküvőkön és a családi rendezvényeken használatos. Az arcképfestők gyakran alkalmazzák a színeket, mint például a pirosat, a fehéret, a sárgát és a kéket, hogy a legjobban illeszkedjenek a megrendelő ízléséhez. Az arcképfestéssel foglalkozó művészek gyakran személyre szabott ötleteket és designokat is alkalmaznak, hogy a megrendelőknek a legjobb eredményt nyújtsák.

Etimológia

A kifejezés „arcképfestő” szó eredete a 16. századi angol nyelvből származik. A szó eredeti jelentése „valaki, aki elkészíti a portrékat”. Az arcképfestés már akkoriban is népszerű volt, amikor az emberek meg akarták őrizni azokat az emlékeket, amelyeket egy személyről vagy egy eseményről akartak megőrizni. Az arcképfestés a legmagasabb szintű művészetnek számított. A művészek megpróbálták minél jobban megörökíteni a megrendelők személyiségét és külső megjelenését. A művészek számos technikát használtak, beleértve a stílusokat, mint például a realizmus, az impressionizmus, a szürrealizmus, a kubizmus stb. A modern arcképfestésnek sokféle variációja van, és sokféle technikával és stílussal dolgoznak.

Jelentés különböző szótárakban

Az arcképfestő szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az arcképfestő szó jelentése egy olyan személy, aki arcképeket fest. Az American Heritage Dictionary szerint az arcképfestő egy olyan személy, aki portrékat fest. A Merriam-Webster szerint az arcképfestő szó jelentése egy olyan személy, aki arcokat, arcokat és egyéb emberi alakokat fest. Az Encarta szerint az arcképfestő szó jelentése egy olyan művész, aki portrékat készít.

Asszociációk

Az arcképfestés egy régi, széles körben elterjedt művészeti forma, amelyet az emberek évszázadok óta alkalmaznak az életük különböző aspektusainak megörökítésére. Az arcképfestés eredete sokféle kultúrában megtalálható, de a legelterjedtebbek a keleti kultúrák, mint például az indiai és a japán. Az arcképfestés sokféle formában megjelenhet, beleértve a portrékat, a karikaturákat, a szimbolikus képeket és még sok mást. A művészeti forma sokféle technikát is magában foglal, beleértve a színezést, a rajzolást, az ecsetkezelést és még sok mást. Az arcképfestés egy olyan kifejező művészeti forma, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy kifejezzék magukat és megörökítsék a különleges pillanatokat az életükből.

Szinonimák

 1. Művész.
 2. Festő.
 3. Képzőművész.
 4. Festőművész.
 5. Rajzoló.
 6. Komponista.
 7. Képalkotó.
 8. Illusztrátor.
 9. Rézmetsző.
 10. Képfestő.

Antonímák

A kifejezés „arcképfestő” számos antonimát tartalmaz, amelyek mindegyike egy másik művészi ágazatot fed le. Ezek közé tartozik a szobrászat, a képzőművészet, a fotográfia, a tájképfestészet, a kollázs, a grafika és az installáció. Ezek a művészetek egészen más kifejezési módokat kínálnak, és más szempontból alkotnak. A szobrászat például szobrokat készít tárgyakból, míg a képzőművészet festményeket készít, amelyek különböző technikákkal készülnek. A fotográfia viszont fényképeket készít, míg a tájképfestészet természetes környezeteket ábrázol a festményeken. A kollázs, a grafika és az installáció pedig összetett művészeti formákat alkotnak, amelyek különböző művészeti ágak kombinációjából születnek.

Példamondatok

 1. A művész arcképfestőként dolgozott, így sok portrét készített.
 2. A képzőművészeti iskola arcképfestő tanára nagyon elismert volt.
 3. A királynő arcképfestője egy híres művész volt.
 4. A lány szeretett volna arcképfestő lenni, így elkezdett rajzolni.
 5. Az arcképfestőknek a részletekre is nagy figyelmet kell fordítaniuk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: