Arcpirulva szó jelentése

Az arcpirulás egy olyan fiziológiai reakció, amelyet sokan ismernek, de kevesen tudják, hogy mi is pontosan a jelentése. A cikk arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi is az arcpirulás, mi okozza és milyen típusai vannak.

Lexikológia

Arcpirulás, más néven erythrophobia, egy olyan állapot, amelyben az arc bőre széles vörös foltokat jelenít meg. Az arcpirulás lehet természetes reakció, például a szorongásra, a szorongásra, az izgalomra vagy a zavarra, de lehet olyan betegség tünete is, mint például a rosacea, az allergia vagy a lupus. Az arcpirulás olyan külső jeleket is okozhat, mint a szemek körüli piros foltok, az orr és az arc duzzanata, valamint a bőrpír. Az arcpirulás általában nem veszélyes, de azoknál a betegeknél, akiknek a bőre érzékeny, súlyos viszketést és irritációt okozhat. A kezelés szempontjából fontos megérteni, hogy az arcpirulás milyen okokból jelentkezik, és hogy milyen módszerekkel lehet csökkenteni az ilyen tüneteket.

Etimológia

Az „arcpirulás” szó eredete a 14. századi angol nyelvből származik. A szó eredeti jelentése „arccal kapcsolatos bőrpír”. A szó első feljegyzése 1275-ben történt, amikor egy szerző azt írta, hogy „az arca megpirult”. Az arcpirulás a korai angolban „blushe” szóval jelölték, ami a „blush” szó mai angol megfelelője. Ez a szó az 1530-as években jelent meg, amikor egy költő azt mondta, hogy „a szégyenlős színek a bőrben megjelennek”. A szó eredete tehát a 14. századi angol nyelvben található meg.

Jelentés különböző szótárakban

Az arcpirulásnak számos meghatározása van a különböző szótárakban. A Merriam-Webster szótár szerint arcpirulásnak azt az állapotot nevezzük, amikor a vér afféle érzések hatására a bőrbe áramlik, ami melegséget és pirosas bőrszínt okoz. A Cambridge szótár szerint az arcpirulás az a folyamat, amelynek során a bőr melegséget és vörösséget vesz fel, amikor valaki szégyenkezik, dühös, izgatott vagy szorong. A Collins szótár szerint arcpirulásnak azt nevezzük, amikor a bőr melegséget és vörösséget vesz fel, amikor valaki izgatott, szégyenkezik, dühös vagy szorong.

Asszociációk

A szó „arcpirulás” sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik leggyakoribb asszociáció az, hogy az arcpirulás szorosan összefügg a szégyennel. Az emberek szégyenérzetét gyakran jelzi, ha a bőrük pirosra vált, és ez az érzés többnyire kínos helyzetekben jelentkezik. Az arcpirulás másik gyakori asszociációja a szerelem. A szerelem gyakran megváltoztatja az emberek arcának színeit, és a pirosra vált bőr jelezheti az érzelmi állapotot. Az arcpirulás még mindig egy másik asszociációja az erős izgalom, amelyet a szorongás, a félelem, a düh és a szorongás okozhatnak. Az arcpirulás ebben az esetben is jelzi az emberek érzelmi állapotát, és megmutatja, hogy mennyire izgatottak.

Szinonimák

 1. ízletes szökőkút.
 2. finom forrás.
 3. ínycsiklandozó kút.
 4. ízletes forrás.
 5. csemege forrás.
 6. szomjoltó forrás.
 7. édes vízforrás.
 8. édes vízszökőkút.
 9. frissítő forrás.
 10. szomjoltó szökőkút.

Antonímák

A szó antonimái a „arcfakóság” és a „arcszürkület”. Az arcfakóság olyan állapot, amikor az arc bőre elhalványul, elveszíti színeit és általában sápadtabbá válik. Az arcszürkület olyan állapot, amikor az arc bőre szürke színűvé válik, és általában az egész arcot elborítja. Ez az állapot gyakran a stressz és a fáradtság miatt alakul ki. Mindkét állapotot a megfelelő táplálkozás, a pihenés és a rendszeres testmozgás segítségével lehet elkerülni.

Példamondatok

 1. Az arcpirulva kiemeli a szépségedet.
 2. Az arcpirulva színezte árnyalatokkal arcod.
 3. Az arcpirulva különleges árnyalatokat ad a bőrödhöz.
 4. Az arcpirulva segít kitölteni az arcod vonalait.
 5. Az arcpirulva színezte a szempilláidat.
 6. Az arcpirulva kiemeli az arcod egyéniségét.
 7. Az arcpirulva ad egy kis szín a tervezett sminkedhez.
 8. Az arcpirulva segít megadni az arcodnak egy egészséges színt.
 9. Az arcpirulva kiemeli a szád vonalait.
 10. Az arcpirulva egy különleges színnel kiemeli az arcod.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: