Árindex szó jelentése

Az árindexek egy olyan statisztikai fogalom, amelyet a gazdasági szakemberek használnak ahhoz, hogy nyomon kövessék a piaci árak változásait. Az árindexek általában azonos termékek árváltozását mutatják, és az árindexek segítségével az emberek megállapíthatják, hogy milyen mértékben változtak az árak. Az árindexek használata lehetővé teszi, hogy a gazdasági szakemberek és az emberek jobban megértsék a piaci árak változásait, és jobban felkészüljenek a jövőbeli árváltozásokra.

Lexikológia

Az árindex egy olyan statisztikai számítás, amely az árak változását mutatja az idő múlásával. Az árindexek általában kétféleképpen működnek: egyik a százalékos növekedés-csökkenés, a másik pedig a relatív árindex. A relatív árindex az egyes termékek árának viszonyított növekedését mutatja. Például, ha egy termék ára három év alatt 10% -kal nőtt, akkor az árindexe 10 lesz. Ez azt jelenti, hogy a termék ára 10%-kal nőtt a három év alatt. Az árindexek használata lehetővé teszi a pénzügyi szakemberek számára, hogy követni tudják az árak változásait a különböző termékek és szolgáltatások között.

Etimológia

Az árindex szó eredete nagyon régre nyúlik vissza. Az első használta a 18. századi Franciaországban, amikor egy közgazdász, Pierre de Boisguilbert, elkezdte használni a kifejezést. Az árindexeket először az árak követésére és összehasonlítására használták, hogy meghatározzák az árak változásának mértékét. Az árindexek összehasonlítják egy bizonyos időszakban az árakat az előző időszakhoz képest. Az árindexek használatával könnyebbé vált az árak változásainak mértékének meghatározása. A 19. század végén az árindexeket más területeken is alkalmazni kezdték, például a GDP és a munkanélküliség mérésekor. Azóta az árindexek széles körben használatosak, és számos országban alkalmazzák őket a gazdasági növekedés és változások nyomon követésére.

Jelentés különböző szótárakban

Az árindex fogalma számos különböző szótárban hasonlóan értelmezhető. Az Oxford English Dictionary szerint az árindex egy statisztikai mérőszám, amely az adott időszakban elérhető árak változásának mértékét mutatja. Az árindex az árak változásának mértékét mutatja egy központi értékhez viszonyítva. Az árindexek használata segít megérteni a piaci árak változásait és azok hatásait a gazdaság szintjén. Az árindexek segítik a gazdasági döntéshozatalt is, mivel segítségükkel a vállalatok megbecsülhetik az árak alakulását és az árváltozások hatását a bevételükre és a befektetéseikre.

Asszociációk

 • ár-összehasonlítás.
 • árfolyam.
 • kereskedelmi árak.
 • árképzés.
 • árgarancia.
 • áralku.
 • árverseny.

Szinonimák

 1. árképzés.
 2. áratlasz.
 3. ármutató.
 4. árfolyam.
 5. árváltozás.
 6. árfolyamgrafikon.
 7. árak.
 8. árképző.
 9. árjegyzék.
 10. árakberendezés.

Példamondatok

 • Az árindex szerint a kenyér ára az elmúlt hónapban nőtt.
 • Az árindex alapján az autók ára drasztikusan csökkent.
 • Az árindex adatai szerint a gáz ára az elmúlt évben megduplázódott.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: