Áristom szó jelentése

Az áristom egy antik görög szó, melyet az ókori filozófusok használtak, hogy leírják a tudás és a bölcsesség fogalmát. Az áristom szó eredete a görög ‘árisztos’ szóból származik, ami magában foglalja a „legjobb” és a „legbölcsebb” jelentését. A cikkben kifejtjük, hogy miért használták az áristom szót, és milyen jelentést és értelmet tulajdonítottak neki az ókori görögök.

Lexikológia

A szó Aristotelesz eredetileg a görög filozófia, Aristotelesz (384-322 BCE) nevéből származik. A szó Aristotelesz azt jelenti, hogy „a legjobb határozat”. A szó arra utal, hogy Aristotelesz a legmagasabb szintű elméleti és gyakorlati tudás birtokosa volt. A szó általánosan használatos ahhoz, hogy a legmagasabb szintű tudást és kompetenciát jelölje. Például, ha valaki azt mondja, hogy ő „Aristotelesz szintű tudással rendelkezik”, az azt jelenti, hogy ő rendelkezik a legmagasabb szintű tudással és kompetenciával.

Etimológia

A szó eredetéről sokféle elmélet létezik. Az egyik elmélet szerint a szó a görög „aristos” szóból származik, melynek jelentése „legjobb”. A másik elmélet szerint a szó a latin „aristocratia” szóból származik, melynek jelentése „főnemesség”. Mindkét elmélet szerint a szó eredete azt jelenti, hogy az áristom szó azokat a főnemeseket, uralkodókat és vezetőket jelöli, akik a legjobbak az adott társadalomban.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „áristom” egy görög szó, amelyet a szótárakban sokféleképpen definiálnak. Az Oxford English Dictionary szerint az „áristom” szó jelentése „egy olyan személy, aki kiemelkedő képességeket vagy megkülönböztetést mutat a tudomány, a művészetek vagy bármely más területen”. A Merriam-Webster szótár szerint az „áristom” szó jelentése „egy olyan személy, aki kiemelkedő képességeket mutat egy bizonyos tudományos, művészeti vagy más területen”. A Cambridge Dictionary szerint az „áristom” szó jelentése „egy személy, aki különleges képességeket vagy elismerést mutat a tudomány, a művészetek vagy bármilyen más területen”. A Collins Dictionary szerint az „áristom” szó jelentése „egy olyan személy, aki kiemelkedő tudással rendelkezik egy adott területen, általában a tudományban vagy a művészetekben”.

Asszociációk

 • filozófia.
 • gondolkodás.
 • tudás.
 • bölcsesség.
 • szabadság.
 • görög mitológia.
 • Platón.
 • Sokratesz.

Szinonimák

 1. Intelligens.
 2. Kifinomult.
 3. Éleselméjű.
 4. Bölcs.
 5. Tudatos.
 6. Okos.
 7. Értelmes.
 8. Értő.
 9. Éleslátó.
 10. Éleseszű.

Példamondatok

at is írni:

 1. Áristom jól teljesített az egyetemi vizsgáján.
 2. Áristom szerette volna újra megírni a tesztet.
 3. Áristom nagy előrelépést tett az elmúlt hónapban.
 4. Áristom a legnagyobb munkabírással dolgozott.
 5. Áristom szorgalmasan tanult az utóbbi időben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: