Arisztokrácia szó jelentése

Az arisztokrácia egy olyan társadalmi osztály, amely bizonyos előjogokkal és kiváltságokkal rendelkezik, amelyek a többi társadalmi osztályhoz képest előnyösebb helyzetet biztosítanak. Az arisztokrácia fogalma több évszázados múltra tekint vissza, de sok országban még mindig él. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az arisztokrácia fogalmának eredetét és jelentését, valamint a jelenlegi helyzetét.

Lexikológia

Az arisztokrácia egy olyan társadalmi osztály, amelyet rendszerint a földbirtokosok, a királyi családok és más magas rangú családok alkotnak. A kifejezés eredetileg a görög „árístos” („nagyszerű”) és „kratosz” („hatalom”) szavak összetételéből származik, és magában foglalja azokat az előnyöket, amelyekkel ezek a társadalmi osztályok rendelkeznek. Az arisztokrácia lehetővé teszi a kiválasztottak számára, hogy különböző társadalmi, politikai és gazdasági előnyöket élvezzenek. Egyes országokban az arisztokráciát jogi szabályokkal is támogatják, és bizonyos esetekben még az arisztokrata családok földjei is fennmaradhatnak a család tagjainak.

Etimológia

A szó eredete a görög ‘aristos’ (ἄριστος) szóból ered, ami maga is ‘legjobb’, ‘legfőbb’, ‘legfelsőbb’ jelentéssel bír. A szó először a 5. században jelent meg írásos formában, és azt jelentette, hogy ‘azok, akik kiváltságokat élveznek’. Az arisztokrácia szó a későbbi évszázadokban elterjedt Európában, és a középkorban a legfelsőbb osztályba tartozókat jelölte. Az arisztokrácia szó a mai napig a legfelsőbb társadalmi osztályokra vonatkozik, amelyek kiváltságokat élveznek. Az arisztokrácia szót Európában és a világ más részein is használják, és a legfelsőbb osztályokra vonatkozik.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárak szerint az arisztokrácia jelentése „a felső osztályok kiváltságai, szokásai és hagyományai, amelyeket a társadalmi előjogok és előnyök gyakran kísérnek.” Az arisztokrácia egy olyan rendszer, amelyben a legfelsőbb osztályok társadalmi előnyöket élveznek, beleértve a politikai, gazdasági és kulturális előnyöket. Az arisztokrácia gyakran egy adott társadalmi rendszerben alakul ki, amelyben a legfelsőbb osztályok vannak a legfelsőbb pozíciókban. A történelem során az arisztokrácia számos formában jelent meg, beleértve a monarchiákat és a feudális rendszereket. Az arisztokrácia jelenleg is jelen van a társadalomban, bár sok országban sokkal kevésbé jelentős, mint korábban.

Asszociációk

Az arisztokrácia szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az arisztokrácia eredetileg a görög eredetű szó, amelynek jelentése „nemes”. A kifejezés a középkorban a rendes, jólnevelt, gazdag és befolyásos családokra utal, akiknek örököseik a királyi családokból származtak. Ma az arisztokrácia szó azokra a családokra utal, akik az elmúlt évszázadokban megszerezték a társadalmi előnyöket, és továbbra is megtartják befolyásukat a gazdasági és politikai döntéshozatalban. Az arisztokrácia szó sokféle társadalmi előnnyel jár, beleértve a gazdasági előnyöket, a társadalmi előnyöket, és a politikai befolyást.

Szinonimák

nobilitás, arisztokráciai rend, felsőbbrendűség, felsőosztály, elit, kiváltságosok, hivataloskodók, társadalmi rang, köznemesi családok, főnemesek.

Antonímák

Az arisztokrácia antonimái közé tartozik a plebsz, a proletariátus és a parasztság. A plebsz az alacsonyabb rendű polgárok, munkások és szegények csoportja, akiknek nincs jelentős befolyásuk a politikára, a gazdaságra vagy a társadalomba. A proletariátus a munkásosztály, akiknek alacsony szintű munkavégzésük van és alacsony jövedelmük. A parasztság azok az emberek, akik kis földeken dolgoznak, és nem rendelkeznek jelentős politikai befolyással. Ezeknek az osztályoknak a tagjai alacsonyabb rendűek, mint az arisztokrácia tagjai, akik sokkal több befolyásra és jövedelemre tesznek szert.

Példamondatok

  • Az arisztokrácia a legrégebbi társadalmi osztályok egyike.
  • Az arisztokrácia többnyire gazdag és hatalmas családokból áll.
  • Az arisztokrácia egyik jellemzője a társadalmi előjogok és a privilegizált helyzet.
  • Az arisztokrácia a régi időkben a legfőbb hatalmat gyakran birtokolta.
  • Az arisztokráciának köszönhetően a társadalmi rendszer különböző szintjei között egyenlőtlenségek alakultak ki.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: