Árok szó jelentése

Az árok egy olyan földmunka, amelyet a földművelés, építkezés és egyéb hasonló tevékenységek során használnak. Az árok szó jelentése, használata és története sokféle módon értelmezhető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használják az árokot a mai napig.

Lexikológia

Az árok szó jelentése többféle lehet. Az első, legtipikusabb jelentése egy mesterségesen elkészített, függőlegesen kialakított, keskeny és hosszú, általában földdel kitöltött árkot jelent. Más jelentések közé tartozik a szó személynévként való használata, amikor valakinek az árok nevet adják, és ez a név egy folyó vagy más vízfolyás szintjének alacsony szintjét jelenti. Végül az árok szót használhatjuk olyan metaforikus értelemben is, amikor annak a jelentése, hogy valaki mélyen alacsony szinten van, például karrierben, vagy közösségi pozícióban.

Etimológia

A szó „árok” etimológiája a latin „arare” szóból ered, amely maga is a régi indoeurópai „ar” szóból származik. A „ar” szó maga is a földmunkát jelentette, és azt jelentette, hogy „földet ásni”. Az árok szóval általában olyan mesterségesen megmunkált vízelvezetőket jelölünk, melyeket általában a mezőgazdasági célokra használnak. Az árok kialakításával a talajvíz szintje csökkenthető, és a vízelvezetés jobbá tehető. Az árkok kialakítása a mezőgazdasági ültetvényeken, gyümölcsösökben és szőlőskertekben is hasznosítható, hogy megakadályozzák a talajvíz megemelkedését, és hogy a vízelvezetést jobban szabályozhassák.

Jelentés különböző szótárakban

Az árok szó jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az árok egy hosszú, széles és mély gödör, amelyet a földmunkákhoz használnak. A Cambridge szótár szerint az árok egy mély és széles, szabályosan alakított gödör, amelyet általában a földmunkák során készítenek. A Collins szótár szerint az árok egy mély és széles, szabályosan alakított gödör, amelyet általában a földmunkákhoz használnak.

Asszociációk

Az árok szó jelentése sokféle lehet. Az egyik legáltalánosabb asszociációja a fizikai ároknak, melyeket gyakran használnak mezőgazdasági célokra, és melyek segítenek megvédeni a területet a víz felhalmozódásától. Az árok mély és széles tud lenni, és a talajt is megvédhetik a szélsőséges időjárás okozta károktól. Ezen kívül az árok segíthet a vízelvezetésben, és szabályozhatja a felszíni víz áramlását is. A másik jelentése az ároknak a közművesítés. Az árok használhatóak a közművesítéshez, amely lehetővé teszi, hogy a városokban és falvakban lévő lakosok közös használatra használják a közműveket, mint például a gáz, a villany, a víz és a csatornarendszereket. Az árok segíthetnek a közművek szállításában, és megvédhetik a közműveket a károsodástól. Végül az árok szó számos egyéb, nem fizikai asszociációval is rendelkezhet. Az árok szimbólumként is használható, hogy jelentse a szakadékot, amely egy ember és mások között létezik. Az árok szintén használható a konfliktusok, a szegénység és a különböző társadalmi egyenlőtlenségek jelképének.

Szinonimák

 1. Meder.
 2. Árka.
 3. Csatorna.
 4. Gát.
 5. Óváros.
 6. Vízelvezető.
 7. Patakárok.
 8. Szikes árok.
 9. Csatornázás.
 10. Kátyú.

Antonímák

A szó „árok” antonimái között megtalálhatók a magashegy, a domb, a hegy, a völgy, a táj és az övezet. Ezek mind olyan szavak, amelyek jelentése az „árok” ellentéte. A magashegy olyan hely, ahol a föld magasabb, mint a környező terület. Egy domb olyan hely, ahol a föld magasabb, mint a környező terület, de nem olyan magas, mint egy hegy. A hegy olyan hely, ahol a föld magasabb, mint a környező terület, és magasabb, mint a többi hely. Egy völgy olyan hely, ahol a föld alacsonyabb, mint a környező terület. A táj olyan hely, ahol a föld magasabb, mint a környező terület, de nem olyan magas, mint egy hegy. Az övezet olyan hely, ahol a föld magasabb, mint a környező terület, de nem olyan magas, mint egy hegy.

Példamondatok

at készíteni:

 1. Az árokban sétáltam, amikor az eső elkezdett esni.
 2. Az árok széles és mély volt, így a járművek nem tudtak átmenni rajta.
 3. Az árokban mindig sok hal él.
 4. A kertem egyik oldalán egy árok fut végig.
 5. Az árokban víz állt, ami a környékbeli növények számára fontos volt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: