Áruvédjegy szó jelentése

Az áruvédjegy egy olyan jog, amely lehetővé teszi egy vállalkozás számára, hogy megvédje saját márkáját és jó hírnevét. Ez az áruvédjegy elősegíti a termékek és szolgáltatások egyedi azonosítását, és megakadályozza másokat abban, hogy másolják a vállalkozás termékeit. Az áruvédjegyek egyre fontosabbak a vállalkozások számára, hiszen segítenek a márkaépítésben és a fogyasztók bizalmának megtartásában. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az áruvédjegyek szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogy milyen típusú jogokat nyújtanak a vállalkozások számára.

Lexikológia

Az áruvédjegy lexikológiája egy olyan szó, amely jogi fogalomként kerül meghatározásra. Az áruvédjegy egy olyan szabadalmi jog, amely lehetővé teszi egy vállalat számára, hogy megvédje a márkanevét és a termékeihez kapcsolódó egyedi logóját, szimbólumát vagy szlogenjét. Az áruvédjegy megvédi a vállalat jogos tulajdonát, és megakadályozza, hogy mások használják a márkanevet, a logót és a szimbólumot. Az áruvédjegyeket általában egy adott országban, vagy akár számos országban lehet regisztrálni, hogy megvédje a vállalat jogos tulajdonát. Az áruvédjegyeket általában a vállalatok használják, hogy megkülönböztessék a termékeiket a versenytársakétól, és megvédjék a termékeiket a hamisítások ellen.

Etimológia

Az áruvédjegy egy kifejezés, amely a 19. században jelent meg először. Az eredeti elnevezése a francia „marque de fabrique” volt, ami annyit jelent, hogy „gyártói jelzés”. A kifejezés az angolban „trade mark” néven lett ismert, ami azt jelenti, hogy „kereskedelmi jelzés”. A kifejezés eredeti jelentése azonban az volt, hogy egy gyártó egyedi termékét megkülönbözteti másokétól. Az áruvédjegyeket arra használták, hogy megkülönböztessék egy gyártó termékeit más gyártókéitől, és hogy megvédjék a gyártót a jogtalanságoktól. Az áruvédjegyek használata elterjedt, és ma már sokféle módon használják, beleértve a szabadalmi védelmet is.

Jelentés különböző szótárakban

Az áruvédjegy szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az áruvédjegy „egy olyan jel, amelyet egy vállalat vagy személy tulajdonában lévő védjegyként használ a termékek vagy szolgáltatások megkülönböztetésére”. A Merriam-Webster szótár szerint az áruvédjegy „egy olyan jel, amelyet egy vállalat vagy személy használ egy termék vagy szolgáltatás megkülönböztetésére”. A Cambridge English Dictionary (CED) szerint az áruvédjegy „egy szó, jel, dizájn vagy kombinációja, amelyet egy vállalat használ a saját termékei vagy szolgáltatásai megkülönböztetésére”. A Wikipédia szerint az áruvédjegy „egy olyan jel, amelyet egy vállalat, szervezet vagy személy használ a termékei vagy szolgáltatásai megkülönböztetésére”.

Asszociációk

Az „áruvédjegy” szó sokak számára asszociációt kelt a vállalatok, márkák és termékek szabadalmaztatásával kapcsolatban. Az áruvédjegyekkel a vállalatok megteremthetik a termékeik és szolgáltatásaik közötti különbséget, és megvédhetik őket a versenytársak általi lemásolástól. Az áruvédjegyek általában egy szó, kifejezés, szimbólum, szlogen vagy logó, amely egy vállalat számára jellemző, és egyediségét biztosítja. Az áruvédjegyek szintén segítenek a vásárlóknak abban, hogy felismerjék a vállalatok termékeit és szolgáltatásait. Az áruvédjegyek védelme lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a saját termékeiket és szolgáltatásaikat a piacra hozzák, anélkül, hogy aggódnának a konkurencia általi lemásolás miatt.

Szinonimák

 1. Márka.
 2. Védjegy.
 3. Logó.
 4. Jel.
 5. Címer.
 6. Szimbólum.
 7. Embléma.
 8. Ismertetőjegy.

Antonímák

Az „áruvédjegy” szó ellentétes jelentései közé tartozik a „hamisítás” és a „utánzás”. Az áruvédjegyek olyan védjegyek, amelyeket a vállalatok különböző termékeik megkülönböztetésére használnak. Az ilyen védjegyek jogilag védettek, és ezáltal megvédik a vállalatot a hamisítás és az utánzás ellen. A hamisítás olyan tevékenység, amely során a jogilag védett termékeket hamisítók másolják, használják vagy értékesítik az eredeti termék helyett. Az utánzás olyan tevékenység, amely során mások által készített termékeket hasonlítanak az eredeti termékhez. Mindkét tevékenység szigorúan tilos, és büntetéseket vonhat maga után.

Példamondatok

 1. A cégnek egy új áruvédjegyet kell regisztrálnia.
 2. Az áruvédjegy lehetővé teszi, hogy a vásárlók megkülönböztessék az eredeti terméket a hamisítványoktól.
 3. Az áruvédjegyek segítenek megvédeni a cég jogos tulajdonjogát.
 4. Az áruvédjegyeket a vállalatok olyan márkáként használják, amelyek jellemzik a termékeiket.
 5. Az áruvédjegyek segítenek a vállalatoknak abban, hogy megkülönböztessék magukat a versenytársaktól.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: