Árverelő szó jelentése

Az árverelő szó egy olyan szó, amelyet sokan használnak, de nem mindenki tudja, hogy pontosan mit jelent. Az árverelő szó jelentése és használata sokféle módon eltérő lehet, de alapvetően azt jelenti, hogy valakinek nincs elég pénztartaléka ahhoz, hogy megfelelően támogassa magát. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk az árverelő szó jelentését, és megnézzük, hogyan lehet ezt a szót használni a hétköznapi életben.

Lexikológia

A kifejezés „árverelő” egy olyan szó, amelyet gyakran használnak a szólásokban és a köznyelvben, de annak pontos jelentése körül vannak különböző vélemények. Számos forrás szerint az „árverelő” szó jelentése „valaki, aki szomorú és elhagyatott”. Köznyelvi használatban az árverelő szó gyakran olyan emberre utal, aki magányos és szomorú, mert mások elhagyták őt. Egyesek úgy vélik, hogy az árverelő szó a szólásokban és más köznyelvi kontextusokban használva szimbolizálja a magányt és a szomorúságot.

Etimológia

Az árverelő szó eredete a latin arvum szóból származik, ami magában foglalja az örökséget, vagyis azt a javakat, tulajdont, amelyet egy személy vagy család örököl. A szó eredeti jelentése a következő volt: „azok, akiknek nincsenek szülei”. A kifejezés eredetileg a római jogban jelent meg, de az idők során elterjedt az európai jogrendszerekben. Az arvum szó a középkorban elterjedt az angol nyelvben és árverelőként ismert. A szó eredete azonban visszavezethető a latin arvum szóra, melynek jelentése „örökség”.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „árverelő” szó jelentése különböző lehet, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. Egyes szótárak szerint az árverelő szó egy olyan személyt jelöl, aki jogilag elhagyatottnak tekinthető, és nem rendelkezik érvényes öröklési jogokkal. Más szótárak szerint az árverelő szó egy olyan személyt jelöl, aki jogilag elhagyatottnak tekinthető, és nem rendelkezik családtagokkal, akik gondoskodnának róla. A jelentés továbbá lehet egy olyan személy, aki jogilag elhagyatottnak tekinthető, és nem rendelkezik olyan emberrel, aki felelősséget vállalna mellette.

Asszociációk

Az árverelő szó sokak számára különböző, negatív asszociációkat vált ki. Egyesek számára ez azt jelenti, hogy valaki olyan körülmények között él, amelyekben nincs nagy család, szerető támogatás, vagy biztonságos otthon. Mások számára ez azt jelenti, hogy valaki fizikailag, lelkileg, vagy szociálisan kirekesztett, és szüksége van valamilyen segítségre. Az árverelő szó szintén asszociálható a közösségi szolgáltatásokhoz és a karitatív szervezetekhez, amelyek segítenek azoknak, akiknek nincsenek más forrásai a támogatásra. Az árverelő szó pozitív asszociációkat is kiválthat, amelyek arra utalnak, hogy az emberek képesek összefogni, és segíteni azoknak, akiknek szükségük van rá.

Szinonimák

  1. Árvaház.
  2. Gyermekotthon.
  3. Gyámügyi intézmény.
  4. Nevelőszülői otthon.
  5. Családhelyettesítő szolgálat.

Antonímák

Az „árverelő” szónak számos antonimája van. Ezek közé tartozik a „bőkezű”, amely olyan személyt jelöl, aki sokat ad, és nagyvonalúan osztogat. Az „adományozó” szó is hasonló jelentésű, és egy olyan személyt jelöl, aki adományokat osztogat. Az „adakozó” szó is hasonló értelmű, amely olyan személyt jelöl, aki adományokat ad. Az „áldozat” szó antonimája a „nyerő”, amely egy olyan személyt jelöl, aki sikeresen eléri céljait. A „gazdag” szó is antonimája az „árverelő” szónak, és olyan személyt jelöl, aki anyagilag jól áll.

Példamondatok

  1. Az árvérelő könyvtárban minden évben számos olvasó vesz részt.
  2. Az árvérelők számára különleges támogatást nyújt a város.
  3. Az árvérelők közössége tagjai sokat tesznek a közösség fejlődéséért.
  4. Az árvérelőknek szánt programok segítenek abban, hogy újra otthonra találjanak.
  5. Az árvérelők számára szervezett rendezvényeken sok ember vett részt.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: