Ásatás szó jelentése

Az ásatás egy nagyon régi módszer, amit már az őskorban is alkalmaztak. Az ásatás szó jelentése maga a „kutatás”, amelynek célja olyan leletek feltárása, amelyek segíthetnek megérteni a korabeli életet. Az ásatások általában régészek által végzettek, és különféle módszereket alkalmaznak a régészeti leletek feltárására és tanulmányozására.

Lexikológia

Az ásatás lexikológiája a földművelés, a régészet és a történelem tudományában használt ásatási módszereknek és technikáknak a tanulmányozását jelenti. Az ásatások célja a régészeti leletanyagok feltárása, összegyűjtése és azok feltárásával kapcsolatos információk megszerzése. Az ásatások sokféle módszert alkalmazhatnak, beleértve a felszíni szondázást, a szondázást, a kutatást és a mély ásásokat. A régészek gyakran különböző geofizikai módszereket is használnak, hogy megállapítsák az ásatás helyének geológiai jellemzőit és feltárják a régészeti leleteket. Az ásatások során a régészek gyakran használnak különböző eszközöket, beleértve a mérőműszereket, a kamerákat és a számítógépes technológiákat, hogy megvizsgálják a föld alatti rétegeket és leleteket. Az ásatások eredményeinek értékelése és értelmezése szintén fontos része az ásatási lexikológiának. A régészek az ásatások eredményeinek értelmezéséhez gyakran használnak különböző régészeti módszereket, beleértve a stratigráfiát, a dendrokronológiát és az abszolút datálást.

Etimológia

Az ásatás szó etimológiája a 14. században nyúlik vissza. A szó eredetileg a latin „excavare” szóból származik, amelynek jelentése „kikapar, kiemel”. A szó először a 15. században jelent meg az angol nyelvben, ahol az „excavacion” szóból származik. Az ásatás szó általánosan használatos a mai napig, amikor is a föld alatt lévő régészeti leletek feltárására utal. A szó a jelenlegi használatában elsősorban a műszaki és ipari földmunkákra utal, amelyek során a föld alá ásva építőanyagokat, köveket, áramkört és egyéb tárgyakat helyeznek el.

Jelentés különböző szótárakban

Az Oxford English Dictionary (OED) szerint a „ásatás” szó jelentése: „a föld vagy más anyag ásása, hogy megtalálják, eltávolítsák, vagy feltárják az benne lévő dolgokat”. A Merriam Webster szótár szerint a „ásatás” szó jelentése: „a föld vagy más anyag ásása, hogy megtalálják, eltávolítsák, vagy feltárják az benne lévő dolgokat; egy terület vagy terep ásása, hogy feltárják a benne lévő dolgokat”. A Cambridge Dictionary szerint a „ásatás” szó jelentése: „a föld vagy más anyag ásása, hogy megtalálják, eltávolítsák, vagy feltárják az benne lévő dolgokat; egy terület vagy terep ásása, hogy az benne lévő dolgokat feltárják”.

Asszociációk

A régészek által végzett ásatások kulcsfontosságúak a történelem megértéséhez. Az ásatások segítségével a történészek megtudhatják, hogy milyen életmód folyt a korabeli emberek között, milyen tárgyakat használtak, melyik kultúra volt jelen akkoriban, és milyen művészeti alkotásokat hagytak hátra. Az ásatások segítségével a történészek képet kaphatnak arról, hogy milyen közösségek éltek egy adott helyen. Mindezek a tények segítenek megérteni a múltat és jobban megérteni a jelenbeli kultúrát. Az ásatások segítségével a történészek képet kaphatnak arról, hogy milyen hatással voltak egymásra a különböző kultúrák, és hogyan alakultak ki a különböző társadalmak. Az ásatások segítségével a történészek megismerhetik a korabeli emberek életmódját, szokásait, hiedelmeit és hagyományait. Az ásatások segítségével a történészek megérthetik, hogy mi történt a múltban, és hogy melyek a következményei a jelenlegi helyzetnek.

Szinonimák

 1. Kutatás.
 2. Vizsgálat.
 3. Tanulmányozás.
 4. Kísérletezés.
 5. Felmérés.
 6. Feltárás.
 7. Szondázás.
 8. Boncolás.
 9. Megfigyelés.
 10. Ásatás.

Antonímák

Az „ásatás” szónak számos antonimája van. Például, a „feltöltés” szó jelentése ellentétes az „ásatás” szó jelentésével. A „feltöltés” szó jelentése a föld, a homok vagy más mélyebb anyagok felszínre emelését jelenti, míg az „ásatás” szó jelentése az anyagok földből történő kiemelését jelenti. Egy másik antonimája az „ásatás” szónak a „kotrás” szó. Az „kotrás” szó jelentése hasonló az „ásatás” szó jelentéséhez, de a kotrás főleg olyan munkákhoz használatos, amelyekhez nagyobb erő kell, mint az ásatáshoz. A „kopárítás” szó is hasonló jelentésű, mint az „ásatás”, de a kopárítás jelentése a föld eltávolítását jelenti, hogy a föld alatt lévő anyagok elérhetővé váljanak.

Példamondatok

 1. Az ásatások megkezdése előtt a területet alaposan meg kell vizsgálni.
 2. Az ásatások során talált régészeti leletek között sok olyan darab is volt, ami még épen maradt.
 3. A tudósok ásatásokat végeztek az ókori város maradványainak feltárására.
 4. Az ásatások során az archeológusok egy régi királyi palotát tártak fel.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: