Asszonyi szó jelentése

A „asszonyi” szó jelentése sokak számára meglepő lehet, mivel a szó sokféle kontextusban használható. A „asszonyi” szó jelentése azonban sokkal árnyaltabb, mint ahogyan azt sokan gondolják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen különböző kontextusokban használható a „asszonyi” szó, és hogy milyen jelentései lehetnek.

Lexikológia

Az asszonyi szó lexikológiája magában foglalja a nők számára kifejezetten használt szavak és kifejezések jelentését és használatát. Az asszonyi szókincs sokféle szóval bővül, amelyeket nők és férfiak egyaránt használnak. Ezek a szavak gyakran köthetők a női identitáshoz és szerepekhez, és lehetővé teszik az egyéni és kollektív női szubkultúrák megértését. Az asszonyi szókincsben olyan kifejezések szerepelnek, mint például „szép nő”, „független nő”, „erős nő” és „szerelmes nő”. Ezek a kifejezések a női szerepek és szerepek általános elképzeléseit tükrözik, és segítenek az egyéni és közösségi női identitás megértésében.

Etimológia

Az asszonyi szó etimológiája a latin „domina” szóból származik, ami maga is az „uralkodó” jelentésű „dominus” szóból ered. A „domina” szó legkorábbi írásos előfordulása az ókori Rómában volt, ahol a patrónus-kliens viszonyban álló nőket jelentette. A szó hamarosan a nők általános jelentését is magába foglalta, és a középkorban gyakran használták a nők általános megnevezésére. Az asszonyi szó eredeti jelentése a középkorban is megmaradt, de néhány módosítást is eszközöltek, amelyek a nők által töltött szerepkörök és szokások megváltozásához igazodtak.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „asszonyi” szó jelentése többféle lehet. A Cambridge English Dictionary szerint az asszonyi szó „a női nemre vonatkozó, vagy a női tulajdonságokkal rendelkező dolgokra vonatkozó”. A Merriam-Webster szótár szerint az asszonyi szó „a női nemre utaló, vagy a női tulajdonságokkal rendelkező dolgokra vonatkozó”. Az Oxford English Dictionary szerint az asszonyi szó „a női nemre vonatkozó, vagy a női tulajdonságokkal rendelkező dolgokra vonatkozó”. A Collins English Dictionary szerint az asszonyi szó „a női nemre vonatkozó, vagy a női tulajdonságokkal rendelkező dolgokra vonatkozó”. A Wiktionary szerint az asszonyi szó „a női nemre vonatkozó, vagy a női tulajdonságokkal rendelkező dolgokra vonatkozó”.

Összefoglalva, a legtöbb szótár szerint az asszonyi szó a női nemre vonatkozó, vagy a női tulajdonságokkal rendelkező dolgokra vonatkozó. Ezt a jelentést használják a nyelvhasználatban is, és sokféle kontextusban használható.

Asszociációk

Az asszonyi szó sokféle asszociációt idézhet fel az emberekben. Számos embernek a szó elsődleges asszociációja az erő, a bátorság és a vezetőképesség. Az asszonyok a történelem során sok közülük bebizonyította, hogy képesek vezetni, szervezni és meghatározni a jövőt. Az asszonyok történelmileg sokféle szerepet töltöttek be, beleértve a politikát, a szabadságjogok harcosait, a közösségi szolgálatot és a vezetői pozíciókat. Az asszonyok rendkívüli erőt és kitartást tanúsítottak, hogy elérjék céljaikat, és többek között társadalmi előítéletekkel szemben harcoltak. Az asszonyok sokféle módon bizonyították, hogy képesek küzdeni és kihasználni saját erőforrásaikat.

Szinonimák

 1. Hölgy.
 2. Nő.
 3. Feleség.
 4. Asszony.
 5. Háziasszony.
 6. Kedves.
 7. Barátnő.
 8. Kedvesem.
 9. Szerelmem.
 10. Párja.

Antonímák

A szó „asszonyi” ellentétei közé tartoznak a „férfi”, „fiú”, „férfiúi” és „férfias” kifejezések. Az asszonyi tulajdonságokat olyan jellemzők jellemzik, mint a szelídség, a kedvesség, a gyengédség és a szeretet. Ezek az ellentétei a férfi tulajdonságoknak, amelyek általában erősnek, önállónak, határozottnak és bátornak tekinthetők. Az ilyen tulajdonságok, mint a kockázatvállalás, a versengés, az önfegyelem és a keménység, sokkal inkább a férfiakra jellemzőek. Az asszonyi tulajdonságok sokkal inkább a támogatásra, a biztonságra és a szeretetre összpontosítanak, míg a férfi tulajdonságok inkább a versenyre, a hatalomra és a keménységre koncentrálnak.

Példamondatok

 1. Az asszonyi szépség és a jó modor a legfontosabb tulajdonságok, amiket egy hölgynek meg kell tanulnia.
 2. Az asszonyi kézműves munka mindig tökéletesre sikerült.
 3. Az asszonyi finomság és a türelem a legjobb jellemvonások, amiket egy nőnek meg kell tanulnia.
 4. Az asszonyi öltözködés mindig elegáns és stílusos.
 5. Az asszonyi érzékenység és a bölcsesség olyan kincsek, amiket minden nőnek meg kell őriznie.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: