Asztalszék szó jelentése

Az „asztalszék” kifejezés egy olyan bútordarabot takar, amelyet általában az asztal mellé helyeznek, és amelynek célja, hogy kényelmes ülőhelyet biztosítson az asztalnál dolgozóknak vagy étkezőknek. Az asztalszék különböző típusai és anyagai elérhetők a piacon, és fontos szerepet játszanak az otthoni vagy irodai kényelem és produktivitás szempontjából. Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk az „asztalszék” kifejezés jelentését és számos érdekes tényt mutatunk be ezzel a bútordarabbal kapcsolatban.

Lexikológia

Az asztalszék egy olyan bútordarab, amelyet általában az étkezőasztalhoz használunk. Az asztalszéknek két fontos szempontja van: kényelem és funkcionalitás. Az asztalszéknek kényelmesnek kell lennie, hogy hosszabb időt is eltölthessünk rajta anélkül, hogy fájdalmat éreznénk a hátunkban vagy a lábunkban. A funkcionalitás pedig az asztalszék egyszerűségéből adódik: az asztalszéknek olyan formájúnak kell lennie, hogy kényelmesen tudjuk használni az étkezőasztalnál, és hogy a szék elférjen az asztal alatt, amikor nem használjuk.

Az asztalszékek különböző anyagokból készülhetnek, például fából, műanyagból, acélból vagy üvegből. A legtöbb asztalszék párnázott, hogy még kényelmesebb legyen, és van, amelyiknek állítható magassága is van, hogy mindenki számára megfelelő legyen.

Az asztalszékek stílusa is változatos lehet. Vannak modern, letisztult darabok, amelyek jól mutatnak egy minimalista enteriőrben, de vannak klasszikusabb, díszesebb asztalszékek is, amelyek remekül illeszkednek a hagyományosabb konyhákhoz vagy étkezőkbe. Az asztalszék tehát nem csak egy funkcionális bútordarab, hanem egy stílusos kiegészítő is, amely hozzájárulhat az otthonunk hangulatához és megjelenéséhez.

Etimológia

Az „asztalszék” kifejezés egy olyan bútordarabot jelöl, amely egy asztalhoz használható ülőalkalmatosság. Az eredete azonban nem teljesen tisztázott. Egyes források szerint a szó összetétel, amely az „asztal” és a „szék” szavakból tevődik össze. Mások szerint azonban a szó az angol „chair” szóból ered, amelyet a magyar nyelvbe a németen keresztül importáltak.

Az „asztalszék” fogalmának eredete azonban nem csak a szó eredetére vonatkozik, hanem a bútordarab történetére is. Az asztalszék először a középkori Európában jelent meg, amikor az emberek még a földön ültek vagy térdeltek az étkezések során. Az asztalszék kialakításával azonban lehetővé vált, hogy az emberek kényelmesen üljenek az asztal mellett, és élvezhessék az étkezést.

Az asztalszék azóta számos változáson ment keresztül, és ma már számos különböző típusa létezik. Az ergonómiai szempontokat is figyelembe veszik az asztalszék tervezésekor, hogy a felhasználók kényelmesen tudják használni őket hosszabb időn keresztül is. Az asztalszék tehát nem csak egy egyszerű bútordarab, hanem egy fontos része az otthonoknak és az irodáknak is.

Jelentés különböző szótárakban

Az asztalszék szó egy olyan fogalom, amelyet a különböző szótárak eltérően definiálnak. A legtöbb szótárban az asztalszék egy olyan szék, amelyet általában az íróasztalhoz használnak. Az asztalszék lehet kényelmes, állítható magasságú, és kerekeken is gördülhet. Azonban vannak olyan szótárak is, amelyek az asztalszék szót általánosabb értelemben használják, és bármilyen székre utalhatnak, amelyet az asztalhoz használnak. Az asztalszék szó használata tehát nagyban függ a kontextustól és a használati szokásoktól. Általában azonban az asztalszék szó egy olyan székre utal, amelyet az íróasztalhoz használnak, és amely kényelmes és állítható magasságú.

Asszociációk

 1. Étkezőasztal.
 2. Kényelmes ülés.
 3. Háttámla.
 4. Karfás.
 5. Forgatható.
 6. Állítható magasság.
 7. Párnázott ülőfelület.
 8. Design.
 9. Fa, műanyag, fém anyagok.
 10. Hosszú távú kényelem.

Szinonimák

 1. ülőalkalmatosság.
 2. szék.
 3. ülőhely.
 4. ülőbútor.
 5. székhely.
 6. ülőmögött.
 7. székkel.
 8. székhelyen.
 9. ülőbútorral.
 10. széket.

Példamondatok

 1. Az új asztalszék kényelmes és ergonomikus.
 2. Az irodában minden dolgozónak van saját asztalszéke.
 3. A vendégeknek is kényelmes asztalszékeket biztosítunk az étteremben.
 4. Az asztalszék magassága állítható, így mindenki megtalálja a megfelelő pozíciót.
 5. A régi asztalszék már nagyon elhasználódott, ideje lenne cserélni.
 6. A gyerekeknek kisebb méretű asztalszékeket kell vásárolni.
 7. A konferencia teremben kényelmes, párnázott asztalszékek állnak rendelkezésre.
 8. Az asztalszék karfái segítenek megőrizni a helyes testtartást.
 9. A fekete színű asztalszék jól passzol a modern irodai környezethez.
 10. Az asztalszék görgői lehetővé teszik a könnyű mozgatást az irodában.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: