Átalag szó jelentése

Az átlag fogalma olyan alapvető matematikai fogalom, amelyet számos területen használnak. Általában egy adott csoport elemei közötti közepes értéket jelent. Ez a közepes érték segít megérteni, hogy az adott csoportban milyen értékek vannak jelen, és milyen szinten állnak ezek az értékek. A cikk részletesen bemutatja az átlag fogalmát, és kifejti, hogyan lehet ezt a fogalmat alkalmazni a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Az átlag szó arra utal, hogy a meghatározott adatokat összegezzük, és ezt a számot használjuk a statisztikai elemzésekhez. Az átlagot általában úgy kapjuk meg, hogy összeadjuk az adatokat, és elosztjuk az adatok számával. Az átlag egy közös mértékegység, amelyet a statisztikai elemzésekhez használunk, és amely lehetővé teszi számunkra, hogy összehasonlítsuk az adatokat. Az átlagok segítenek megérteni, hogyan viselkednek az adatok, és milyen tendenciákat mutatnak. Ez segít megérteni, hogyan alakulnak az adatok, és hogyan befolyásolják egymást.

Etimológia

A szó eredete a latin „ad aliquam” szóból származik, amelyet a 16. században használtak, hogy jelölje a közös vagy átlagos értéket. Az „ad aliquam” kifejezés olyan számításokhoz használható, amelyekben a különböző értékeket egy átlag értékre kell csökkenteni. Az „ad aliquam” kifejezés egyébként „ad valorem” szóval is helyettesíthető, amely a „valós értékre” fordítását jelenti. Az „ad aliquam” szót a 17. században a „átlag” szóval helyettesítették, és ez azóta is a szó használatos alakja.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése változik a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint az átlag szó jelentése „az egy adott csoportban, állományban vagy számok között lévő dolgok közötti középső érték”. Az American Heritage Dictionary szerint az átlag jelentése „egy adott csoportban, állományban vagy számok között lévő dolgok közötti átlagérték”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az átlag jelentése „a különböző elemek összesített értéke”. Az átlag lehet egy szám vagy egy számok átlaga.

Asszociációk

 • átlagolás.
 • átlagos.
 • átlagéletkor.
 • átlagfizetés.
 • átlagjövedelem.
 • átlagos teljesítmény.
 • átlagos eredmény.
 • átlag alatti.
 • átlag feletti.
 • átlagmutató.

Szinonimák

 1. Közepes.
 2. Átlagos.
 3. Közepesnek mondható.
 4. Közönséges.
 5. Átlagfelület.
 6. Közönségesség.
 7. Mérték.
 8. Szokásos.
 9. Normál.
 10. Átlagosan.

Példamondatok

 1. Az átalag alapján, az ajánlat elfogadható.
 2. Az átalag magasabb volt, mint vártuk.
 3. A kutatás átalaga szerint a válaszadók elégedettek voltak.
 4. Az átalag alapján az eredmények pozitívak.
 5. Az átalag alacsonyabb volt, mint amire számítottunk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: