Átálmodik szó jelentése

A kifejezés „átálmodik” sokak számára újdonság lehet, de valójában nagy jelentőséggel bír. Ez a szó olyan átalakulást jelent, amikor egy személy újraértelmezi a jelenlegi életét, és szándékosan megváltoztatja az általa megálmodott jövőt. A cikk részletesen kifejti a „átálmodik” szó jelentését, és különböző eseteket mutat be annak érdekében, hogy jobban megértsük, mi is ez az átalakulás.

Lexikológia

Az átálmodás lexikológiai jelentését szorosan összekapcsolják a kreatív írással és a szövegalkotással. Az átálmodás egy olyan kifejezés, amelyet a szerzők használnak arra, hogy egy ötletet, történetet vagy koncepciót oly módon átformáljanak, hogy az újragondolás, átírás és átdolgozás révén új műalkotásokat hozzanak létre. Az átálmodás egy olyan szövegalkotási technika, amely lehetővé teszi a szerzők számára, hogy kontextualizálják és újragondolják a műveiket, hogy jobban megfeleljenek az olvasói igényeknek. Az átálmodás általában a szerzők kreativitását és művészi érzékét használja, hogy újabb és jobb műalkotásokat hozzon létre.

Etimológia

Az átálmodik szó eredete a 17. századig nyúlik vissza. A szó eredeti jelentése „újra megálmodni” vagy „újra megtervezni” volt. Az eredeti használatban a szót általában a művészek és tervezők használták ahhoz, hogy leírják, hogyan terveznek újra egy művet vagy egy építészeti projektet. Az idők folyamán a szó jelentése bővült, és ma azt jelenti, hogy valaki újra megtervezi vagy megváltoztatja a terveit, hogy jobban illeszkedjenek az aktuális igényekhez.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „átálmodik” számos különböző szótárban megtalálható, és azok különböző jelentéseket adhatnak. Az Oxford English Dictionary szerint ez a kifejezés a következőt jelenti: „átalakítani (valamit) úgy, hogy az megfeleljen valami szokatlan vagy újszerű elképzeléseknek”. A Merriam-Webster szótár szerint az „átálmodik” kifejezés a következőt jelenti: „átalakítani (valamit) úgy, hogy az megfeleljen valami új, különböző elképzeléseknek”. A Cambridge English Dictionary szerint ez a szó azt jelenti, hogy „átalakítani (valamit) úgy, hogy az megfeleljen valami új, különböző elképzeléseknek, amelyeket valaki kitalált”.

Asszociációk

Az „átálmodik” szó sokféle asszociációt válthat ki az emberekben. Az egyik leggyakoribb asszociáció az, hogy valami újat kell teremteni, ami még nem létezett. Egy másik, hogy át kell gondolni, át kell alakítani, át kell álmodni valamit, ami már létezik. Az átálmodik szó sokféleképpen használható. Lehet, hogy egy vállalkozás át fogja álmodni a termékeit, hogy jobban illeszkedjenek a vásárlói igényekhez. Lehet, hogy egy szervezet át fogja álmodni a működési modelljét, hogy jobban kiszolgálja a klienseit. Az átálmodik szó arra is használható, hogy egy személy átálmodja a jövőjét, és megalkossa a saját sorsát.

Szinonimák

 1. Elgondol.
 2. Kitalál.
 3. Fantáziál.
 4. Képzel.
 5. Ábrándozik.
 6. Ötletel.
 7. Fölbuzdul.
 8. Összeállít.
 9. Álmodozik.
 10. Képzeltet.

Antonímák

„Átálmodik” szó antonimái közé tartoznak a „visszavonul”, „lemond”, „visszatér”, „visszatart” és „megtagad” szavak. Ezek a szavak mind olyan jelentéssel bírnak, amelyek az átálmodik szó ellentétes értelműek. A „visszavonul” szó jelentése az, hogy valaki távol marad a helyzetből, amelyben előzőleg részt vett, míg a „lemond” szó azt jelenti, hogy valaki eláll egy helyzettől, amelyet már elfogadott. A „visszatér” szó azt jelenti, hogy valaki visszatér a helyzetbe, amelyben előzőleg részt vett, míg a „visszatart” szó azt jelenti, hogy valaki visszatart a helyzetből, amelyben előzőleg részt vett. Végül, a „megtagad” szó azt jelenti, hogy valaki elutasítja egy helyzetet, amelyet már elfogadott. Ezek a szavak mind az átálmodik szó ellentétes értelműek, ami azt jelenti, hogy ezeknek a szavaknak az antonimái a „átálmodik” szó.

Példamondatok

 1. A gyerekek álmodtak arról, hogy egy nagy házban élnek.
 2. Az átálmodott terv megváltoztatta a vállalat sorsát.
 3. Az átálmodott városrendezési terv a külváros szépségét emelte ki.
 4. Az átálmodott üzleti modell sikeresnek bizonyult.
 5. Az átálmodott vállalkozások nem csak ötleteket adtak, hanem sikeres vállalkozásokat is létrehoztak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: