Átcsábul szó jelentése

A „átcsábul” szó egy olyan kifejezés, amely sokféle jelentést hordozhat, és számos kontextusban használható. Az alábbi cikk részletesen bemutatja, hogy milyen eltérő jelentésekkel bír ez a kifejezés, és hogyan használható a különböző helyzetekben.

Lexikológia

Szó átcsábulás lehetővé teszi, hogy egy szó egy másik nyelvben használt alakját használjuk. A szó átcsábulás az egyik leggyakoribb nyelvi jelenség, amelyet a nyelvészek hívnak kalauzolásnak. A kalauzolás egy olyan folyamat, amelyben egy szó egy másik nyelvben használt alakját használjuk, és az eredeti szó jelentését megőrizzük. Például, a francia „parade” szóból származó angol „parade” szó átcsábulással készült, és ugyanazt a jelentést hordozza, mint a francia eredeti. A szó átcsábulás lehetővé teszi, hogy egy szó egy másik nyelvben használt alakját használjuk, anélkül, hogy a jelentését megváltoztatnánk. A szó átcsábulásnak köszönhetően a nyelvek közötti kommunikáció hatékonyabbá válik, és különböző nyelvi kultúrák és szokások között kapcsolatok alakulnak ki.

Etimológia

A szó „átcsábul” eredetileg a magyar nyelvben szerepelt. Az eredeti jelentése „átcsapdáz” volt, és arra utalt, hogy valaki átcsapdázza a közlekedési eszközöket, hogy eljusson egy helyről a másikra. A szó eredetileg a közlekedési szakmában használatos volt, de később elterjedt az egész országban, és egyre több helyen használták. Ma már számos nyelvben használják, és azt jelenti, hogy valaki átutazik egy helyről egy másikra.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „átcsábul” nagyon gyakran használt kifejezés, amelyet különböző szótárakban a következőképpen határoznak meg:

Az Oxford English Dictionary szerint az átcsábul „egy olyan szituáció, amelyben valami átcsapja a korlátokat, szabályokat vagy konvenciókat, és eljut egy másik szintre vagy szférába”.

A Merriam-Webster szerint az átcsábul „a korlátok vagy konvenciók átlépését jelenti, amelyek azonosíthatóan egy magasabb szintre vezetnek”.

A Cambridge English Dictionary szerint az átcsábul „azt jelenti, hogy valami átlépi a megszokott határokat vagy konvenciókat, hogy valami más, jobb vagy magasabb szintű legyen”.

Ezen szótárak szerint az átcsábul egy olyan folyamatot jelent, amelyben egy adott szituáció, helyzet vagy kontextus átlépi a megszokott határokat, szabályokat vagy konvenciókat, hogy valami más, magasabb szintű legyen.

Asszociációk

 • káosz.
 • összevisszaság.
 • rendetlenség.
 • zűrzavar.
 • düh.
 • szorongás.
 • bizonytalanság.
 • szétszórtság.
 • zűrzavaros helyzet.

Szinonimák

átcsap, átfordul, átfordulás, átugor, átvált, átad, átmegy, átmenet, átugrás, átugraszt, átugrasztás.

Példamondatok

 1. A gyerekek átcsábultak az iskolaudvaron, hogy játszhassanak.
 2. Az átcsábuló szomszédok összegyűltek a közös kertben.
 3. A városi fesztiválra sokan átcsábultak a szomszédos városból.
 4. A közös baráti estékhez mindenki átcsábult a másik városba.
 5. A nyári szünet alatt a gyerekek átcsábultak a nagynénjükhöz.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: