Átellenében szó jelentése

A kifejezés „átellenes” sokféle módon használható, de a jelentése minden esetben hasonló. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent ez a szó, és hogyan használható helyesen.

Lexikológia

Az átellenes szó egy olyan retorikai kifejezés, amely arra utal, hogy egy szó vagy kifejezés két ellentétes jelentéssel rendelkezik. Az átellenes szavak és kifejezések használatával a beszélő vagy író képes kifejezni két különböző állítást egyetlen szóban. Az átellenes szók és kifejezések használatával a beszélő vagy író képes lesz arra, hogy egyszerre kifejezzen egy konfliktusos helyzetet, és két különböző állítást egyetlen szóban. Például, ha valaki azt mondja: „a sötétség és a fény között”, ez azt jelenti, hogy a szó átellenes jelentéseket hordoz. A sötétség kifejezheti a félelmet és a bizonytalanságot, míg a fény jelképezheti a bátorságot és a reményt.

Etimológia

A kifejezés „átellenében” egy régi latin kifejezésből származik, amely „adversus” -nak hívják. A kifejezés azt jelenti, hogy „ellen” vagy „ellenkezőleg”. A kifejezés először a 16. században jelent meg, és azóta sok más nyelven is használatos. A latin eredetű kifejezést gyakran használják az angol nyelvben is, például „átellenében az előzőeknek”. A kifejezés sokféle módon használható, például egy másik kifejezés vagy kontextus ellenőrzéséhez, vagy egy másik állítás következtetéséhez.

Jelentés különböző szótárakban

A szó átellenes jelentése sokféle módon írható le a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az átellenes jelentése „valami más, ami közvetlenül ellentétes vagy különbözik a jelentésétől”. A Merriam-Webster szótár szerint az átellenes jelentése „egy olyan szó vagy kifejezés, amelynek jelentése közvetlenül ellentétes az alap szó jelentésével”. A Cambridge Dictionary szerint az átellenes jelentése „egy szó vagy kifejezés, amelynek jelentése közvetlenül ellentétes a szó alapvető jelentésével”. Az átellenes jelentés lehet konkrét vagy általános, és lehetnek olyan szavak, amelyeknek két átellenes jelentése is van.

Asszociációk

 • közös éneklés.
 • tánc.
 • élmények megosztása.
 • szeretet.
 • barátság.
 • összetartozás.
 • öröm.
 • boldogság.
 • szabadság.

Szinonimák

állításban, bemutatásban, kifejezésben, megnyilvánulásban, kinyilatkoztatásban, kimondásban.

Példamondatok

 1. A gyerekek nagy örömöt élveztek az átellenében lévő játékokban.
 2. A szobában az átellenében lévő bútorok színesek és stílusosak.
 3. A történelmi műemlékhelyen az átellenében lévő kiállítások igazán lenyűgözőek.
 4. A színházban az átellenében lévő előadások nagy sikert arattak.
 5. Az átellenében lévő szobában számos különleges tárgy található.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: