Áteresz szó jelentése

Az áteresz szó egy ősi magyar szó, mely eredetileg a szabadság szót jelentette. Az áteresz szót a magyar nyelv számos szövegében találhatjuk meg, amelyek a magyar történelem során szerzett szabadságokra és jogokra utalnak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mi az áteresz szó jelentése, és hogyan jelenik meg a magyar nyelvben. Megvizsgáljuk továbbá, hogy az áteresz szó más nyelveken is használatos-e, valamint hogy milyen kapcsolatban áll a szabadsággal és a jogokkal.

Lexikológia

A szó áteresz egy olyan jogi fogalom, amelyet a magánjogi kapcsolatokban használnak. Az áteresz egy olyan megállapodás, amelyben az egyik fél (az áteresztő) átruházza a másik félnek (az áteresztőnek) a jogait, kötelezettségeit és jogosultságait egy adott tárgyra, amelyet áteresztett. Az áteresztéssel az áteresztő átruházza a jogokat és kötelezettségeket a másik félre, és ezzel megszünteti a kapcsolatot. Az áteresztésnek többféle formája is van, például az áteresztés, a cserék, a visszavásárlások és a kölcsönök. Az áteresztés egy olyan jogi eljárás, amelyet a jogalkotók általában olyan helyzetekben alkalmaznak, amikor az egyik félnek szüksége van a másik fél által biztosított jogokra vagy kötelezettségekre.

Etimológia

Az áteresz szó eredete visszavezethető az angol nyelvű ather-re, amelynek jelentése „átad”. A szó használata a 16. században kezdődött, amikor az embereknek meg kellett adniuk a jogot az átjáráshoz egy adott területen. Az áteresz szó először a 17. században jelent meg az angol nyelvben, és azóta is használatos. Az áteresz szó eredetileg a földműveléssel kapcsolatos jogok átadására szolgált, de ma már sokféle jogot jelent. Az áteresz szót ma már széles körben használják az angol nyelvű országokban, és az áteresz szó használata az angol nyelvű országokon kívül is elterjedt.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „áteresz” szó jelentését sokféleképpen lehet meghatározni. Az Oxford English Dictionary szerint a „áteresz” szó egy olyan szó, amelyet használnak ahhoz, hogy valamit megtöltsenek, átmenjenek, átmegyjenek, vagy átjárjanak. Az American Heritage Dictionary szerint a „áteresz” szó egy olyan szó, amelyet használnak ahhoz, hogy jelezze, hogy valami átment, átmegy, vagy átjárható. Az Urban Dictionary szerint a „áteresz” szó egy olyan szó, amelyet használnak ahhoz, hogy jelezze, hogy valami átment, átmegy, vagy átjárható, és kifejezheti a tiszteletet is.

Asszociációk

 • érzékenység.
 • védelem.
 • támogatás.
 • szeretet.
 • szívesség.
 • biztonság.

Szinonimák

 1. idős.
 2. öreg.
 3. szénás.
 4. vén.
 5. kopasz.
 6. koros.
 7. öregúr.
 8. öreganyó.
 9. bölcs.
 10. öregasszony.

Példamondatok

 1. Az áteresz előtt meg kell állnunk, hogy megváltoztathassuk az útvonalat.
 2. Az áteresz megakadályozta a lovak szabad mozgását.
 3. A közeli áteresz hatalmas víztömeget vezetett a szárazföldre.
 4. Az áteresz megakadályozta a folyó folyamatos áramlását.
 5. Az áteresz túloldalán állt a falu temploma.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: