Átérzés szó jelentése

Az átérzés fogalma a pszichológiában egy olyan komplex érzékelési folyamat, amelyet a külső és belső érzetek összetett összefüggéseinek érzékelésével jellemeznek. Az átérzés különböző formái és összetevői az emberi viselkedésben és érzelmi állapotokban is megfigyelhetők. A cikk részletesen kifejti az átérzés fogalmát, és megvizsgálja, hogy milyen szerepet játszik az emberi viselkedésben és érzelmi állapotokban.

Lexikológia

Az átérzés a szavaknál sokkal mélyebb jelentéssel bír. Az átérzés az érzések, gondolatok és emlékek tudatalatti átadását jelenti. Az átérzés az egymásra figyelés és megértés képessége, amely lehetővé teszi számunkra, hogy értelmezzük és megértsük mások érzéseit és gondolatait. Az átérzés segíthet abban, hogy jobban megértsük másokat, és segíthet abban is, hogy megértsük saját érzéseinket. Az átérzés segít abban is, hogy jobban kifejezhessük magunkat és jobban megértsük, hogy mások mit éreznek és mit gondolnak. Az átérzés segít abban is, hogy jobban megértsük a kapcsolatokat, és jobban megértsük, hogy mások hogyan éreznek és gondolkodnak. Az átérzés egy olyan készség, amely segíthet abban, hogy jobban megértsük magunkat és másokat.

Etimológia

Az átérzés szó eredetét a latin sentire (érzékelni, érezni) szóból származtatják. A kifejezés az 1700-as évektől kezdődően terjedt el, amikor azok a filozófusok, akik a szubjektív érzékelésre összpontosítottak, megpróbálták megérteni a különféle érzések és érzelmek közötti kapcsolatot. Az ötlet az volt, hogy az érzések átérzéssel járnak, ami azt jelenti, hogy az érzés tudatossá válik, és képesek vagyunk megérteni és érzékelni azokat. Az átérzés fogalma az érzelmi intelligencia egyik alapvető komponense, amely megmutatja, hogy milyen képességeink vannak az érzelmek felismerésére, megértésére és kezelésére.

Jelentés különböző szótárakban

Az átérzés szó jelentése az Oxford English Dictionary szerint „az emberi tapasztalatok, érzelmek és érzések átadása másoknak, különösen a művészetek által”. A Merriam-Webster szótár szerint az átérzés „az érzések és érzelmek kifejezésének képessége, amelyet mások megérthetnek és megélhetnek”. A Cambridge English Dictionary szerint az átérzés „az érzések és érzelmek átadásának képessége, amelyet mások megérthetnek és megélhetnek”. Ez azt jelenti, hogy az átérzés megadja az embereknek a képességet, hogy megértsék és megélhessék mások érzéseit és érzelmeit.

Asszociációk

 • érzékelés.
 • tapasztalás.
 • érzelmek.
 • intuíció.
 • belső érzékelés.
 • megérzés.
 • megértés.
 • megfigyelés.
 • ítéletalkotás.
 • megérzés.

Szinonimák

 1. Érzékelés.
 2. Érzet.
 3. Érzékívülállás.
 4. Érzékelés.
 5. Érzékelőképesség.
 6. Érzékenység.
 7. Érzékenyítés.
 8. Érzékelődés.
 9. Megérzés.
 10. Érzékszervi tapasztalat.

Példamondatok

 1. Az átérzés képessége segített neki abban, hogy megértse mások érzéseit.
 2. A színésznek különleges átérzéssel kellett eljátszania a szerepét.
 3. Az átérzés fontos szerepet játszik a kapcsolatok építésében.
 4. A tragédia hatására az emberek átérezték a szenvedést.
 5. Az átérzés segítségével ő képes volt megérteni a másik oldal álláspontját.
 6. Az átérzésnek köszönhetően ő képes volt megnyitni magát a másik ember felé.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: