Átfektet szó jelentése

A „átfektet” szó jelentését megvizsgálva, láthatjuk, hogy ez egy olyan kifejezés, amely számos különböző tevékenységre utalhat. Ez a cikk megvizsgálja ezeket a tevékenységeket, és magyarázza el, mikor és hogyan használják ezt a kifejezést.

Lexikológia

Az átfektet szó lexikológiája elsősorban a szó jelentéséről szól. A szó jelentése az, hogy a szót használják arra, hogy leírják azt a folyamatot, amikor egy objektumot megfordítanak, hogy a másik oldalát lássák. Például ha egy könyvet megfordítunk, akkor azt mondjuk, hogy „átfektettük”. A szót akkor is használják, ha egy objektumot megfordítanak, hogy megmutassák valami más oldalát, például ha egy képet megfordítanak, hogy lássák, milyen különböző módon néz ki. A szó használata ezen kívül is számos más helyzetben használható, amikor megfordítunk valamit, hogy lássuk a másik oldalát.

Etimológia

A szó „átfektet” eredetileg a finn nyelvből származik. A finn nyelvben a kifejezés „átfektet” azt jelenti, hogy „hullámokon át”. A szó eredetileg a hajózáshoz kapcsolódott, mivel a hajók hullámokon át haladtak az óceánon. Az eredeti finn szó „átfektet” a finn kifejezés „átfektetää” származéka, amely magában foglalja a finn verbet „fektetää”, amelynek jelentése „átszelni”, „átkelni” vagy „átkelni”. A szó átfektetésének eredete tehát a finn nyelvben található, és azt jelenti, hogy „átkelni a hullámokon”.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárak általában meghatározzák az átfektet szó jelentését, mint „átfedés, kölcsönös befolyásolás vagy érintkezés két vagy több terület, dolog, téma vagy személy között”. Az átfektet szót leggyakrabban a szociális, politikai, kulturális vagy tudományos kapcsolatokra használják. A szó jelentése lehet konkrétan is – a két terület, dolog, téma vagy személy közötti direkt kapcsolatokra -, de abban az értelemben is használható, hogy valamilyen közös jellemzőt jelez, amely közös kapcsolatot jelent két dolog között. Az átfektet szó más szótárakban is használható, így például az Oxford English Dictionary szerint a „kölcsönös befolyásolás vagy érintkezés között különböző dolgok, területek, emberek között”.

Asszociációk

Az ‘átfektet’ szó sokféle asszociációt válthat ki. Az egyik leggyakoribb asszociáció az, hogy valamilyen módon át kell fektetni valamit. Ezt az asszociációt gyakran használják a pénzügyi területen, amikor valamit át kell helyezni egy másik bankba, vagy amikor át kell helyezni a készpénzt egy másik helyre. A másik gyakori asszociáció, amelyet az ‘átfektet’ szó válthat ki, az, hogy valamilyen módon át kell állítani, változtatni vagy átalakítani valamit. Ezt a kifejezést gyakran használják a szoftverfejlesztésben, amikor át kell alakítani a kódot egy másik programozási nyelvre, vagy amikor át kell állítani egy adatbázis struktúráját.

Szinonimák

 1. Átfordít.
 2. Megfordít.
 3. Megfordítja.
 4. Megfordítja.
 5. Megfordul.
 6. Megfordulás.
 7. Megfordítás.
 8. Átrendez.
 9. Átcsoportosít.
 10. Átrendezés.

Antonímák

Az „átfektet” szónak számos antonimája van, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző módokon fejezzük ki a fogalom értelmét. Például, az „átfektet” szónak ellentétei lehetnek a „kifelé fordít”, „felülről lefelé fordít”, „jobbra fordít”, „balra fordít”, „elfordít”, „megfordít”, „meghajlít”, „meghajt”, „kifordít”, „kifelé fordít”, „megfordít”, „megdupláz”, „megfordít” és „megfordít” stb. Ezek az antonimák használhatók olyan kifejezésekben, mint a „átfektetés” vagy a „átfektetés megfordítása”. Más szavakkal, ezek az antonimák lehetővé teszik, hogy egyszerűen megváltoztassuk az „átfektet” szó értelmét, és különböző módokon használjuk.

Példamondatok

at írhatunk:

 1. Kérlek, átfektessük az ágyat, mielőtt elalszunk.
 2. A szerelő átfektette az autó motorját, hogy megbizonyosodjon a hibáról.
 3. A szülők átfektették a gyerekek játékágyát, hogy helyet tudjanak csinálni a nappaliban.
 4. A kertész átfektette a földet, hogy az új növényeket ültesse.
 5. A takarítónő átfektette a matracokat, hogy azokat meg tudja tisztítani.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: