Áthidal szó jelentése

A „áthidal” kifejezés sokféle jelentéssel bír. A kifejezés egyfajta szimbolikus kapcsolatot jelent a két oldal között, amelyeket áthidalunk. A kifejezés lehetővé teszi számunkra, hogy kapcsolatot teremtsünk az eltérő dolgok, helyzetek, emberek és érzések között. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a „áthidal” szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használhatjuk ezt a kifejezést a mindennapi életünkben.

Lexikológia

Szó áthidal (közkeletű nevén „szócsavar”) a nyelvészetben egy olyan fogalom, amely azt jelenti, hogy egy szó két különböző jelentése között áthidaló kapcsolatot teremt. Például a szó „szárny” lehet egy madár vagy repülőgép szárnyát jelentő szó, de ugyanaz a szó lehet egy közmondásban is használva, így „szárnyakon repülni”, ami azt jelenti, hogy gyorsan haladni. A szó áthidal tehát lehetővé teszi, hogy a két különböző jelentésű szó összekapcsolódjon, így segítve a kommunikációt. Ez a koncepció fontos a nyelvészetben, mivel segít megérteni, hogyan fejlődött ki és működik a nyelv.

Etimológia

Az áthidal szó eredete visszavezethető a régi angol nyelv és a német nyelv szókincséhez. Az eredeti angol szó, a „hitherdall” szót a 13. században használták arra, hogy jelöljék egy olyan helyet, ahol a folyókat áthidaló erődítményeket építettek. Az eredeti német szó, a „übergang” szó hasonlóan használták arra, hogy jelöljék a folyók áthidalását. Az áthidal szó a két nyelv kombinációjaként alakult ki, és egyre gyakrabban használták a 16. században, amikor a természeti akadályok áthidalására szolgáló struktúrák elterjedtek Európában. Az áthidal szó ma is használatos, bár jelentése némileg megváltozott az elmúlt évszázadok során. Ma az áthidal szó azt jelenti, hogy megoldást találunk valamilyen nehézségre vagy konfliktusra.

Jelentés különböző szótárakban

Az áthidal szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az áthidal szó egy olyan eszközt jelent, amely átvezet egy folyó vagy más tárgy két oldalán, vagy átvezeti a két oldal között lévő távolságot. A Cambridge Dictionary szerint az áthidal szó egy olyan szerkezetet jelent, amely átvezet egy távolságot, és segít a két oldal közötti átjárást. Az Oxford English Dictionary szerint az áthidal szó egy olyan szerkezetet jelent, amely segít átjutni egy távolságon, vagy átvezeti a két oldal közötti távolságot.

Asszociációk

 • átjáró,.
 • hidak,.
 • áthidaló,.
 • összekötő,.
 • átmenet,.
 • kapcsolat,.
 • átvezető,.
 • átugrás,.
 • váltó,.
 • átcsatolás.

Szinonimák

 1. Megoldás.
 2. Kompenzáció.
 3. Pótlás.
 4. Kiegyenlítés.
 5. Kárpótlás.
 6. Kompenzálás.
 7. Jóvátétel.
 8. Korrekció.
 9. Válasz.
 10. Helyreállítás.

Példamondatok

at írhatok:

 1. Az áthidaló kurzus segítségével gyorsabban fejezhetem be az egyetemet.
 2. Az áthidaló program révén több évnyi tapasztalatot gyűjthetek a munkahelyemen.
 3. Az áthidaló képzés nagy segítséget nyújtott nekem a karrieremben.
 4. Az áthidaló képzés révén könnyebben megérthetem az összetettebb témákat.
 5. Az áthidaló kurzussal könnyebben tudok átlépni a következő szintre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: